dijous, 4 de setembre del 2008

Enrevessada coincidència

l poble ja està preparat per a una nova edició de la la festa de la Mare de Déu. Des de fa algunes setmanes els balls han ant quedat per assajar i per a preparar la processó. S'anuncia bon oratge, per al diumenge i per al dilluns, fins tot sembla que baixaran un poc les temperatures i això farà que el matí del dilluns (en la processoneta del matí) no patim l'"acalorà" dels últims anys.

Tots els balls s'han anat preparant per eixir, però un dels que hauran tingut que fer un especial esforç seràn els de la Nova Muixeranga. La darrera actuació que van fer al nostre poble, el passat mes de maig amb motiu de la Trobada de Muixerangues, no van tindre la sort de cara i per això, segur que aquesta processó volen reprendre l'empenta d'altres anys i s'hauran preparat amb més ganes.

Com ja vaig deixar caure en l'anterior post, el Berca de setembre ens ha deixat més un "regalet" que mereix el seu comentari. Supose que molts ja han vist que ja han començat a aparèixer articles en castellà. Molts ja em deien que era qüestió de temps, i que el butlletí municipal començaria a tindre articles en castellà, però fins a la data no s'havia donat el cas. Si foren articles de gent de fora que no saben valencià encara tindria una disculpa, però per a més "recoxineo" els articles en castellà són els de Carmelo Fayos (veí de tota la vida del nostre poble i el del Conseller de Sanitat, Manuel Cervera (¿?). Jo també he pensat inicialment: que pinta un article del Conseller de Sanitat en el Berca i parlant de la festa de la Mare de Déu? (tal vegada seria més lògic posar un article de la Consellera de Cultura, o del Molt Honarable President de la Generalitat). Però, compartint aquest tema amb un amic, ell m'ha obert els ulls: "Resulta que el regidor de Mitjans de Comunicació del nostre poble treballa en l'àmbit sanitari valencià i per tant el seu màxim cap és el Conseller... per tant, res millor que aprofitar el Butlletí Municipal d'Algemesí (el Berca que paguem entre tots) per a quedar bé amb el seu cap". Aquesta és la teoria que m'ha explicat el meu amic, i la veritat és que és un poc enrevessada... però no és del tot impossible.

Per un altra banda, cal recordar que el divendres 5 de setembre s'inaugura una exposició dedicada a Leonardo Borràs, a la Nova Sala d'exposicions municipal situada al Casino Lliberal. Al llegir l'article del Berca, descobreixes que aquest escultor del nostre poble és l'autor de moltes de les escultures que estan en moltes places i carrers, i també per tota la València. Està molt bé això de d'inaugurar la sala amb un homenatge a un artista que és veí del poble i que té una dilatada trajectòria.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

La resvista Descobrir, una de les poques en la nostra llengua que podem trobar als quioscos, ha inclòs en el seu número de setembre un reportatge sobre les Festes de la Mare de Déu de la Salut.

La gent de la Nova han penjat el reportatge al seu web:
http://www.novamuixeranga.com/premsa_f.php?id=132

Això sí, compreu la revista si us fa goig que sempre té més encant el paper que el pdf.

Anònim ha dit...

El CONSELLER DE SANITAT podría haver explicat perque en la Comunitat Valenciana tenim LA PITJOR SANITAT DE ESPANYA per tercer any consecutiu. LAMENTABLE.
A part de en aument de paro, deficit, i corrupcio som liders també en aço!!!

http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2008090400_19_490761__COMUNITAT-VALENCIANA-sanidad-valenciana-peor-valorada-tercer

Anònim ha dit...

El motiu pel qual ha sigut el conseller de sanitat el que ha escrit l'article sobre les festes de la Mare de Déu de la salut, no és altre que la seva assistència l'any passat a la processoneta del matí, en representació de la Generalitat Valenciana. Ja que, tots els anys l'alcalde de la ciutat convida als presidents de diferents administracions com per exemple la Generalitat, la Diputació, la Delegació de Govern...etc, però l'apretada agenda d'aquests provoca que acabe assistint un dels membres de l'administració que no és el president.
És per això per què escriu Manuel Cervera i no cap altre conseller, ja que jo recorde fa 2 anys la presència de l'actual portaveu del PP nacional Estevan Gonzalez Pons en nom de la Generalitat(crec que en aquell temps era Conseller de Governació) , el qual va fer el mateix i va escriure l'any següent un article. Altres exemples són els del Ministre d'Administracions Públiques en aquells moments Jordi Sevilla(2005), o del Delegat del Govern Antoni Bernabé el qual va assistir diversos anys seguits. Per cert, aquests 2 últims tot i formar part de l'administració del govern central van escriure els seus articles, opinant de la festa, en valencià, cosa que sorprenentment contrasta amb el castellà que sovint utilitzen als articles, els diferents membres de la Generalitat que ens visiten durant la nostra festa. Vaja exemple.

Anònim ha dit...

EL CONSELLER DE SANITAT ESTIGUÉ PRESENT EN LA PROCESSÓ DE L' ANY PASAT, I PER AIXÓ L'ARTICLE.
GAMIETA I COMPANYIA NO BUSQUEU TANTS DEFECTES EN LA DRETA, QUE ELS TE, COM TOTS, I MIREUSE UN POQUET MES EL MELIC. MANA LA DRETA AL POBLE PEL NEFATS COMPROMIS DE L'ESQUERRA EL L'EJECUTIU ANTERIOR. DIRIGUÍU UN POQUET LA MIRADA CAP AHÍ, I COMENCEU A CONTRUIR UN NOU FUTUR, QUE NO ES FA NO MÉS CRITICANT LA DRETA

Anònim ha dit...

ES DE VERES MANA LA DRETA PER ELS NEFASTS 20 ANYS ANTERIORS.
ARA COM A POBLE SOM UNA GRAN POTENCIA EN TOTS ELS ASPECTES, JA QUE ARA EN EL AJUNTAMENT HASTA EL MES TONTO COBRA 45.000€ AL ANY. QUI DIU QUE NI HA CRISIS???????

Anònim ha dit...

La introducció del castellà al BERCA és més perillosa i tendenciosa del que sembla. Una llengua mor perquè deixa d'usar-se i una llengua deixa d'usar-se perquè se n'usa una altra. Així de simple. Molt ha costat fer-li el boca a boca a la nostra llengua que, ferida de mort pels segles de castellanització, a l'entrada de la democràcia pogueren aturar (una miqueta) aquest procés de genocidi lingüístic. I ara, quan una publicació (de les poques publicacions "valencianes", de nom i de llengua) que ha de lluitar i sobreviure entre els oceans i tsumanis "en castellà" (TV, ràdio, premsa...)que ja tenia una tradició de ser íntegrament en valencià comença a fer aigua en castellà amb la col·laboració d'un pallasso i un rapinyaire i amb el vist-i-plau (i espenta?) del nostre ajuntament. Més perillós i tendenciós del que sembla.
El professor de llengua.

Anònim ha dit...

I parlant de la llengua, perque punyetes anuncien a la web de l'ajuntament la algecampus en castella? La meua teoria es que a l'ajuntament pensen en tots i tambe va dirigida a tota la comunitat latinoamericana

Anònim ha dit...

D'acord amb el que dieu sobre el Berca. I no tan sols Carmelo Fayos i el Conseller de Sanitat. He vist alguns articles del sr. Carlos Bueno i també vénen en castellà. Als articles finals (on els partits es dediquen a traure's els draps bruts sense entrellat)també n'he vist en castellà alguns del partit en el poder. Es pot argumentar que és l'altra llengua oficial, clar, però posats a "oficialitzar", podien escriure en anglés, que és la llengua "més oficial" de la Comunitat Europea. Home, per l'amor de Déu!