diumenge, 25 de gener del 2009

La troballa del Parc

Des de fa algunes dies la notícia de la troballa d'una imatge d'una Mare de Déu en un dels arbres del parc s'ha escampat pel poble. Ja fos via missatge de mòbil o per la transmissió tradicional oral ("saps això de mare de Déu del parc?"), el ben cert és que molts eren ja els que s'havien acostat fins el parc per comprovar amb els seus propis ulls l'existència d'aquest imatge.

Aquest fet està lligat amb la llegenda de la troballa de la Mare de Déu de la Salut, que diu:
"Només quatre anys després de la conquista, en l’any cristià de 1247, recentment establits els nou vinguts pobladors cristians de les terres del nord, va esdevenir el fet miraculós de la Troballa. Una Mare de Déu havia estat descoberta per un veí dins la soca d’una vella morera a la partida de Berca, tot just en eixir de la petita alqueria d’Algemesí."

La imatge de la troballa havia estat ubicada en una rama de la fitolaca que hi ha al parc, al costat de la font rodona, just a l'altre costat on estava l'altre arbre de gran soca que van tallar fa alguns anys perquè estava mort. Estava situada ben alta, i calia fixar-se un poc per vore-la... Una vegada havies aconseguit vore-la, la següent pregunta era: I com han aconseguit pujar fins allà dalt per col·locar-la?

Una vegada vista de prop, podeu vore que ben bé no es tracta de una reproducció de la imatge de la patrona, però queda clar que al darrere d'aquesta acció hi ha una intenció de paral·lelisme amb la llegenda de la troballa, i també una crida al voltant de la situació del Parc. No crec que siga casualitat que la imatge estigués en un dels arbres que estan enmig de la zona del parc que serà remodelada en breu per l'Ajuntament.

Alguns veïns creients tal vegada troben que aquesta acció pot resultar descreguda i poc respectuosa. Però, no crec que siga convenient caure en el "fonamentalisme". Cal reconèixer l'originalitat de l'acció, que cerca "cridar" l'atenció a la població sobre el "desgavell" de reforma que l'ajuntament va fer en aquesta zona del Parc (ja vam parlar en altres ocasions d'aquest pla de desfer per desfer).

Tota aquesta història de la Mare de Déu del Parc, va acabar amb l'actuació de l'Ajuntament, ja que el passat divendres va enviar al personal municipal per a que baixaren la imatge, com es pot vore en aquesta foto del moment.



Ara ens queda un dubte... És repetirà la història de la llegenda de la nostra patrona... i la Mare de Déu tornarà a l'arbre del Parc?

40 comentaris:

Anònim ha dit...

Todavía no tenia referencias de este caso pero me parece un acto de protesta pacífico encomiable y con un significado profundo ya que viene ligado a la propia leyenda de la localidad. La verdad es que al ir leyendo la noticia parecía más una fábula inventada que un hecho veraz pues demuestra una gran capacidad de inventiva a la vez que un gran significado. Curioso cuanto menos a pesar de la futilidad del intento.

Anònim ha dit...

A mi em sembla que ni el miracle de la troballa de la mare de Déu, segona part i en versió 2009, serà capaç d'aturar l'ABERRACIÓ que suposa la "remodelació integral" d'un espai simbòlic de tots els algemesinencs. Quina obsessió més malaltissa, la dels polítics del PP que aprovaren una actuació a totes llums innecessària!
Que amb els diners de tots els contribuents es pretenga realitzar aquesta obra significa:
1. Que tindre estudis no va lligat amb tindre cultura.
2. Aquesta intervenció apareixia en les 200 promeses del programa elektoral del PP en les municipals?
3. El regidor de parcs vol estalviar aigua, i es gasta la pasta en un buzoneo amb fotocòpies a color, fetes en una fotocopiadora...

Un veí del parc, en nom seu i dels seus fills, que li diuen que perquè volen "trencar" el parc.

Anònim ha dit...

la 4TRIBARRÀ diu...

Fa uns anys el parc era conegut popularment com el jardí... la lletra de l’Himne de la Ciutat... [pese a qui pese] diu:

... visca visca d’Algemesí el bell jardí...

Anònim ha dit...

No li trobe la gràcia a esta acció... sincerament... és burlar-se de la mateixa manaera que és burlar-se quan a la Sant Silvestre d'Algemesí un home anava vestit de muixeranguer quan a la convocatòria posava "anar disfressat"...


Ei.... heu vist lo de l'alcalde d'Alginet? jojojo...

Anònim ha dit...

A la tercera vegada que aparega ja és un miracle?

Anònim ha dit...

Amb tots els respectes a l'aparició i a la moguda de la policia estic d'acord amb l'escrit anterior anterior de que independenment de l'aparicó el que van a fer es un desagvell.

personalmente soc dels que pensen allò de:

"Probablemente dios no exista. Deja de preocuparte y goza de la vida", i jo afigiria " amb el màxim respecte als demes.

Anònim ha dit...

Estrela del matí, mística font,
altísima palmera,
Mare que Algemesí
fa uns dies trobara en la morera.

Pou refrescant, de gràcies mai eixut
que rega nostra fe totes les dies,
sigueu salut de nostres malalties
Mare de Déu de la Fitolaga.

Mare de Déu, Mare de Déu
que uns dies en este poble esteu,
quedeu-vos per sempre ací, no ens deixeu
Font de salut, Estrela del matí.

Anònim ha dit...

molt bona primo

EOI FORMENTERA ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Jo continue pensant que a pessar de "los pessares", o siga, que per molta Mare de Déu, Sants o siga el que siga el que posen ahí, es van a carregar el Parc.

La intenció molt bona, boníssima però tindrem que buscar un altra forma de parar aquesta aberració...

Anònim ha dit...

Per cert, algú per ahí dalt ha preguntat si hem vist lo de l'alcalde d'Alginet...

Qué és el que ha passat? m'ha deixat intrigadissim!

Anònim ha dit...

De totes maneres, siga o no siga una aparició, quí és Vicent Ramon per a fer baixar la Mare de Déu? Tant li molesta la imatge de la Verge?
Jo crec que Vicent Ramon deuria donar explicacions de per què l'ha baixada, ja dic, independentment que haja estat una aparició o no.

Anònim ha dit...

Algemesí 26 de gener 2009, 10:59 hores, comença la mort del Parc Salvador Castell.

El senyor Vicent Ramón deuria baixar les banderes de l'Ajuntament d'Algemesí en senyal de dol per un soterrament que ell i els seus amics/es de partit són els únics culpables.

M'agradaria en quantitat fer-li el mateix en la pròpia casa d'el, a veure si li agradava, encara que en el sou que cobra promte la tornaria a consttruir.

Un veí del Parc molt dolgut i entristit.

Anònim ha dit...

Fins ara, i entone el mea culpa, tot ho havia agafat en tó d'humor, els salaris, el mercat, el parc...,però açò ja no em fa gens de gràcia. Ha aconseguit cabrejar-me! Ens ha pres per inútils i nosaltres siguint-li el joc, un jiji i un jaja. Açò va serio i és hora de que ja entrem tots en el joc.

Anònim ha dit...

Quan han començat???

Anònim ha dit...

ja va tot a una ! de poc mes en el vendaval els ix debades la destrucció del parc...

per cert, el poli està molt castigat ! vorem quan tarden en arreglar i replegar tota la destrossa

Anònim ha dit...

Quan en el plenari de l´Ajuntament, s´adreçava VR a l´autor d´este blog, el va acusar de distorsionar la realitat. Crec que en compte de fer-se les victimes com fan Camps i la Esperanza Aguirre, haurien d´invertir més en els seus ciutadans, que nosaltres estem a la cua d´Espanya en inversió per habitant!! I lo del parc, millor no insultar, però li hauria de caure la cara de vergonya. Més democràcia i menys bombo i platillo.

Pd: VR i Pedrassa al carrer al 2011

Anònim ha dit...

A l'anònim de les 12:26,

D'acord, entrem al seu joc, però com? que podem fer més del que hem fet?
Ara ja és tard (o tal vegada no, jo no he vist com va la destrossa)

Anònim ha dit...

DE PRIMERA MÀ....

Es va retirar la Mare de Déu perquè una veïna passà per baix de l'arbre i pensava que es tracatava d'un acte bandàlic (amb B o amb V, estimada quatribarrà?)i va donar l'avís als agents de la local. També em consta que esta mateixa veïna va informar a una parròquia del poble per l'origen de la talla de la figura, per si perteneixia a la parròquia i havia estat tot fruit d'una broma pesada.

Ningú no imaginàvem que la cosa anava molt més enllà... PERÒ PER IXA MATEIXA REGLA DE 3... COM QUE M'HAN POSAT ZONA AZUL A LA PORTA DE CASA QUÈ ÉS EL QUE HE DE FER PER A SER INTOCABLE EL MEU COTXE? POSAR UNA MARE DE DÉU AL SEIENT DEL COPILOT?

serietat, socialistes... que teniu el terreny ben fèrtil perquè surta tot el sembrat que ara heu d'anar plantant amb seny... espere que com ja s'ha rumorejat a nivell comarcal creeu les joventuts socialistes d'algemesí, que dóna vergonya tindre un diputat tants anys i no tindre un grup de joves... potser s'endureu sorpreses amb la creació i amb la participació de gent... ànim

Anònim ha dit...

A l´anterior anònim:

El grup de joves està fet i temps al temps, faran la seua aparició davant tot el poble. El canvi està garantit d´avantmà.

Anònim ha dit...

Efectivament ja estan posant tanques a tot el parc, açò s'acaba xiquets, despediu-se del parc.

adeu :(

Anònim ha dit...

FOTOCOPIES PER A TOTS!!!!

Anònim ha dit...

Doncs bé, lamente escriure-ho, però ha arribat el moment:

Adéu Parc Salvador Castell, benvingut PARC ANTONIO FRANCISCO SAÁ CARRASCO, uf què llarg, preferia el nom anterior, el de l'alcalde insigne.

QUINA VERGONYA DE POLÍTICS!

Cuando enmudecen los hombres hablan las piedras.

A partir de hui m'exilie a una ciutat i a un país més lliures, aquest poble dóna llàstima i pena!

Anònim ha dit...

M'ha fet molta llàstima vore com aquest matí començava el tancament del parc. Sembla que va a començar una guerra...o qui sap quin desficaci... bé, prou sabem quin desficaci ha de començar.
El meu fill (és menut) m'ha fet la pregunta clau."Per què volen desfer el jardí, si ací juguem i està molt bonic? El conec de tota la vida". Ell té 8 anys i el conèix de tota la vida, jo en tinc 38 i també el conec de tota la vida.
No he sabut que contestar-li. No tinc paraules, i a més com som veïns ens esperen mesos de soroll, pols i moltes incomoditats, tot i que Atila ja s'ha disculpat amb nosaltres per les molèsties. Podria haver-nos preguntat què ens semblava aquest destrellat i si ens agradava o no la proposta que ens va fer arribar al veinat (les famoses fotocòpies de 2500 euros a una coneguda fotocopiadora "todo queda en casa".
Com sol dir-se:
PELS SEUS ACTES ELS CONEIXEREU.

Segur que passen als annals de la història.

Anònim ha dit...

Ànim regidors, la tasca és dura, però gratificant!

Segons l'agència EFE acaben d'arribar al consistori altres ofertes d'"intervenció integral" proposades a la regidoria de parcs i jardins (i sufragades per la Dipu, o siga, cost zero).

A saber:

-Reforma integral de la Plaça Major d'Alzira.
-Reforma integral del Parc de l'Alquenència d'Alzira.
-Reforma integral del Parc de Carcaixent.
-Reforma integral de l'Albereda de Xàtiva.
-Reforma integral del Parc de la Gran Via de Guadassuar.
-Reforma integral del Parc Bernat Guinovart (només per a quan acaben l'exSalvador Castell).
-Reforma integral del Parc Joan Fuster de Gandia.
-Reforma integral dels Jardins de Monforte de València.

RIP PARC SALVADOR CASTELL.

Anònim ha dit...

la 4TRIBARRÀ diu...

Hui no tinc paraules, Amics!.

hui, tan sols tinc... llàgrimes!.

Anònim ha dit...

cuanto cuento!!!! el parque se va a reformar si osi, animo antonio yo estoy contigo, ya esta bien de que te critiquen sin criterio alguno.

aqui solo falta decir que el sr. saa estaba dentro del viento del fin de semana y por eso se han roto ramas y han caido los arboles... por el amor de dios las tonterias que se pueden leer aqui!!!!

Anònim ha dit...

Al del missatge de les 21:20

Ací es diu la veritat, a més a més saps que és un blog per a comentar coses del poble, i si no t'agrada no entres que hi ha més págines web a internet.
Ah i per favor, escriu en valencià, que estem a València carinyet, no a Madrid :P.

Anònim ha dit...

Per al comentari de les 21:20:

El sr. saa estaba dentro del viento del fin de semana y por eso se han roto las ramas y han caido los arboles.

Lo sé con mucho criterio.

Anònim ha dit...

a los dos anonimos anteriores, ESCRIBO COMO ME SALE DEL CHIRIBOTO.
y si es un bloc para comentar cosas del pueblo, todos cabemos no solo los que tienen vuestras ideas, y si solo es para la gente con vuestras ideas, decirlo en voz alta: BLOC SOLO ROJILLOS!!!

Anònim ha dit...

Nosaltres serem "rojillos" com tu dius, però el teu "chiriboto" el tens plenet plenet de tinta blaveta.
Ves-te'n a viure a un altre lloc mante, que em sembla que t'has equivocat de poble i també de país (el País Valencia dic, per si no te n'has adonat).

Anònim ha dit...

cuanto cuento!!!! el parque se va a reformar si osi, animo antonio yo estoy contigo, ya esta bien de que te critiquen sin criterio alguno.

si osi

se nota, se siente los maristas estan presentes. Era una de las frases preferidas de un profesor de matemáticas, siempre que terminaba una explicación lo hacia con esta frase.
Viva los Hermanos Maristas que nos gobiernan Algemesi.

Anònim ha dit...

Per favor un poc de respete i no clavem als germans Maristes pel mig a la politica, allí també han estudiat gent del PSOE i del BLOC i no pasa res. Gracies.

Anònim ha dit...

Grup Municipal Socialista

A l’atenció dels veïns/veïnes de la Avgda. País Valencià

El proper dijous 29 de gener en el plenari de les 20:30 hores que se celebrarà en l’Ajuntament, el govern municipal del PP canviarà el nom de l’Avinguda País Valencià per Avinguda Martí Domínguez.

. El govern municipal del PP està decidit a trastocar innecessàriament la vida de les persones que viuen en este carrer. Des del grup municipal del PSPV-PSOE li hem fet saber a l’alcalde i al govern del PP que canviar el nom del carrer significa entre altres, que al voltant de 300 famílies, deuran d’adaptar tots els seus documents ( DNI, SIP, carnet de conduir, escriptures, adreces bancàries i dels col•legis, etc..) a la nova denominació del carrer. Ningú tampoc ho esperava, ara li toca a l’Avinguda País Valencia, un altra més d’este ajuntament

Amb tota la estima que nosaltres i el poble d’Algemesi ha tingut i te a l’escriptor i periodista algemesinenc Martí Domínguez i Barberà: reconeixement com Fill Predilecte, Jornades Culturals, Publicacions dels seus libres, escultura a la Plaça Constitució, jardí Martí Domínguez, etc., la alternativa que se li ha traslladat a l’Ajuntament , sense que ho hagués tingut en compte, es dedicar-li una Avinguda o carrer de nova creació en la zona de creixement residencial de Xèxena o inclús dedicar-li algun edifici públic com ja estava previst.

Malgrat totes les propostes, el PP ha optat per tirar endavant i canviar-li el nom a l’Avgda. País Valencià. El PSPV-PSOE considera que encabotinar-se , sense cap motiu, quan pot dedicar-li un carrer de nova creació al periodista, es causar-li contratemps i mal de cap innecessàriament als veïns.

A més de tots els arguments anteriors, el PSOE està convençut que la trajectòria valencianista de Martí Dominguez i la seua defensa de la identitat valenciana, i els seus esforços per la dignificació de la nostra cultura hagueren estat incompatibles amb aquest canvi. Don Martí no ho hagués consentit; i la seua família ha demostrat que no vol la polèmica amb el seu nom; i molt menys pel valencià. Per això votarem en contra.

Si voleu manifestar la vostra opinió, podeu acudir al plenari.

Anònim ha dit...

En la plaça de la constitució hi ha un momument de Martí Domínguez, no era més logic canviar el nom d'ixa plaça?

Anònim ha dit...

El govern provisional del PP d’Algemesi ha fet una mes.
I dic provisional por dos coses, per el poc de tems que li queda i per que a lo vist tot heu fa de forma provisional, asfalta el carrer Cervantes de forma provisional, tira el mercat de forma provisional, la placa a Marti Dominguez era provisional, el carrer figueres el faran peatonal provisionalment, i ara la ultima lo del carrer País Valencia.
Sr. Alcalde com a Govern Provisional, no toque res deixe les coses com estan el poble esta agrait

Anònim ha dit...

Per cert, un detall que ve al cas: l'altre arbre que hi havia a la vora del santificat per l'aparició de l'imatge, fou tallat sense tò ni sò per l'anterior govern municipal. Segons digueu ara perque estava mal, pero dec tindre molt mala memoria, puis no el recorde prou mal com per a tallar-lo d'arrel. Clar, possiblement d'haver existit aleshores el Domenec Gamieta, ho hagués denunciat en furia: un arbre amb tantes fotos, bodes, xiquets de comunió... tan gran i bonic. O a lo millor no s'hagués ni enterat, perque clar, en fent-ho Gregori (un bon home) i el seu equip (uns irresponsables), ben fet estaria.

Respecte al tema de l'Avinguda del Pais Valencia, em pareix perfecte: s'elimina un nom de carrer obsolet i ficat en una época ja tan passada com el franquisme (aixo ho tenim tancat amb la "Comunitat Valenciana") i li se dona el nom d'un gran carrer a un gran fill del poble.

De veritat, Gamieta, m'aburrixes: mirar sempre amb l'esperança de que el que vas a trobar es roïn, i si no ho és, fer que ho parega, és un exercici desgastant, que provoca mal caracter en qui el practica, i malestar i dubtes en qui el sent.

Anònim ha dit...

Primer que acaben el mercat i després que es claven en altres coses (arreglar els clots del carrer muntanya o en arreglar el poli) que és més important que destrosar una cosa que estava molt ben feta.

Anònim ha dit...

A l'anonim de les 18:37. Tens molt mala memoria i algo de mala baba; l'altra fitolaca es va llevar per que es varen trencar varios braços, fent perillosa la seua existència.Les seues rames tenen molta aigua i quan el tallaren surtia aigua podrida. Era un arbre no molt vell pero molt desarrollat ja que era mascle i al no fer fruits va desarrollar excesivament el seu "ramerio". Es va intentar mantindre durant prou de temps, pero al final sols va quedar el tronc que anava despidint pudor i estava molt podrit. De totes maneres el tronc es va llevar a l'actual legislaura. El que queda és femella i al fer fruits i pesar-li les rames es derronya de forma natural tots els anys.
Nom obsolet? Epoca franquista ja superada? A qui tenim tancat? Tens un llenguatge rescatat de la división azul. M'agradaria saber quina literatura has llegit tu d'eixe gran fill del poble.
Si t'aborreis aquest blog per favor no entres ni escrigues tonteries sense fundament.

Anònim ha dit...

´deberias valorar las cosas ,no porque lo hace este partido es malo o bueno , parace mentira que seamos adultos ,algunos hablan demasiado vulgar y sin coherencia.
yo parle valencia pero me esprese millor en castella escrit per estudiar en castella en la meua epoca i per no fer moltes faltes.per sert a mi si magradaria que el alcalde fera en la meua casa , lo que ha fet en el parc me la faria nova y chula