dimecres, 10 de setembre del 2008

Al toc del tabalet, festa acabada

Ja ha passat un nou any de la festa de la Mare de Déu de la Salut. Finalment, la pluja no va estar convidada a la festa, tot i que va tocar a la porta en més d'una ocasió. El dia desprès els comentaris de quasi tots eren al voltant de la "velocitat" de les processons. si altres anys hem viscut llargues processons, enguany l'objectiu marcat sembla que era "allò bo, si és breu, doblement bo". I això va provocar que la processoneta del matí acabés al voltant de les 12:30 del matí i que la de volta general estigues finalitzada al voltant de les 2 de la matinada... Enrere queden els anys que la Mare de Déu entrava passades les tres de la matinada.

Per aquells que van estar a la plaça major dos apunts interessants:

1.- Les grades van resultar tot un èxit. I cal felicitar als responsables municipals per aquesta idea. No em vaig apropar per intentar pujar, però per les cares que hi vaig vore sembla que era d'entrada lliure, almeny la que estava en paral·lel a la façana de l'esglèsia. recordeu que l'any passat van posar una graderia però per a alguns convidats concrets (corts i amics). Però, sembla ser que enguany aicò ha canviat i hi havia més espai per a qualsevol ciutadà... rectificar per a millorar sempre és positiu..

2.- Un altra modificació respecte a la festa de l'any passat va ser l'entrada de la imatge a la Basílica. Altres anys desprès del tercer intent d'entrada la imatge entrava directa cap a l'interior del temple. Però, amb tanta ma carregant la imatge el passat anys no van calcular bé i algun que altre farolet va tastar la pedra del temple. Enguany, per evitar accidents desprès del tercer intent la imatge feia un "paronet" per ajustar-se als marges de la porta i entrar sense "accidents".

La festa de la Mare de Déu sempre té un bon final i tots els veïns compleixen amb la cita de vore a la patrona passejar unes hores pels carrers del poble per vore com ens va la vida a Algemesí. Però, la festa també deixa, cada anys, nous detalls com: el casc dels xiquets de la Nova Muixeranga, el nou cap de la policia guardant les esquenes de VR, la disparà en l'entrada de la Mare de Déu.... detalls, però, per sort, la mateixa essència.

Els que sembla que no estan molt contens amb la festa d'enguany són el socialistes, ja que han denunciat públicament que l'alcalde i els regidors de l'equip de govern van perdre el cul per estar a prop del seu president de la Generalitat i van passar "olímpicament" del delegat del govern que també va a vindre a la festa. Queda clar que el millor hauria estat que s'ajuntaren tots i que feren tots junts el passeig "contracorrent" pel carrer Berca....A la fi, uns de dretes, uns altres d'esquerres però tots són polítics i estan més prop del que creuen. Recomane als socialistes haurien de ser un poc més comprensius amb els del PP. És normal que tots els del PP anaren a fer-ho ben bo a Camps, ja que en aquests temps de tanta crisi i canvis de govern autonòmic mai es sap a qui li pot "tocar" un càrrec en València.

Ara ja ha passat tot, la patrona ja està al seu lloc de sempre i la vida continua a Algemesí. Ara tenim 12 mesos per davant per intentar millorar, per a que l'any vinent quan torne a eixir al carrer es puga trobar un poble millor.

33 comentaris:

Anònim ha dit...

En el video de canal9 el sr Ballester pareix ke se correga quan esta Camps al seu costat, en la poca vergonya que ha tingut Camps en vindre 5miniuts i anarsen i encara li xuplen el cul.

PA FLIPAR

Anònim ha dit...

Se ve que la juventud brilla por su ausencia en la algecampus... SOLUCION? HACERLA GRATIS, para que luego no digan que lo que Pedrasa organiza no va adelante.

Anònim ha dit...

HAY QUE SER MUY INUTIL PARA HACER UNA COSA DE ESTAS EN SEMANA DE TOROS

Doménec Gamieta ha dit...

A vore, no cal perdre els papers i insultar a ningú. Si no estem d'acors en la alguna decisió podem expressar-ho lliurement però sense caure en l'insult.
Probablement, hi ha molta gent que pensa que la setmana de bous no és la millor data per fer l'Algecampus, però com a mínim la idea mereix el benefici de el dubte. Deixe'm que passe i amb els resultats en la mà ja donarem la nostra opinió.

Va, no insultem que es poden dir moltes coses sense caure en eixe recurs.

Anònim ha dit...

Sr. Gamieta, perdone la insistència:

Què opina vosté del projecte AMBICI?

Gràcies.

Anònim ha dit...

No comprenc les presses per fer la processo curta.... si tant curta volen fer-la que tallen la volta general pel carrer nou, baixen pel carrer passeig i girem cap a la plaça pel carrer muntanya. Aixina ens estalviariem el calvari d'acabar el carrer nou fins al carrer fusters i altra volta muntanya..... En estos ultims carrers que he dit no hi havia gent, els balls passaven de llarg perque no hi havia gent per a vore els balls....

Anònim ha dit...

En aquestos carrers, com be diu l'anterior post, no hi havia gent, però trobe que el que cal preguntar-se és, per què no hi ha gent?, Perquè passa a altes hores de la nit ja que si fora a un hora prudencial trobe que esterien de gom a gom.
El que cal es ballar menys fins al carrer Santa Barbara, i repartir-se. En aquestos primer metres del recorregut pareix que es concentre tota la processó, o pot ser una sol•lució fos, invertir el recorregut, començar pel carrer Montanya un carrer ample i on es pot contemplar molt be pels foranis que vene a gaudir de la festa.
Tot i que també hi ha balls com cartxofa i arquets, que al no estar acompanyats del mestre fan el que es be en gana.
PD. No trobeu amics, que a Maria caldria anar preparant-li el relleu, m'han dit que se li va pedre una xiqueta, algún ho pot confirmar? a més a més, en aquest ball no deurien eixir xiquets tant menuts

Anònim ha dit...

enguany s'ha notat que hi havia 4 gats veient la processó... no se jo però em sembla que aquesta festa cada vegada va més "a pique", les muixerangues ja no són el que eren, torretes de 2 o 3 pisos i au, els pastorets i pastoretes apenes ballaren (comprenc que són xiquets però el que em costa comprende és que la senyora "ama" deixe un tros buit i ens quedem sense veure'ls per a que els xiquets ballen en front de sa casa, com no!!!), descompensació entre una dansa i l'altra, que deixaven "llacunes"... ai ai ai

Anònim ha dit...

A mi el que no em va pareixer be van ser els carrets pel mig de les muixeranges, les rastes. Al fi i al cap es una processo religiosa i tradicional, per això la gent ve a vorela. Imagineuse als llauradors en rastes, o que de repent els vinguera una vola i es formaren dos grups com a la muixeranga. Primer tenim que afiançar la imatge i les formes, i despres ja vorem

Anònim ha dit...

A l'anònim de les 12:57... les muixerangues ja no són el que eren. Mai s'havien fet muixerangues tan altes com les d'ara i mai tanta gent participava en elles. Potser la nostàlgia de la infantessa caldria guardar-la per analitzar les coses


A l'anònim de les 14:43... Amb Tomàs Pla quasi mai estic d'acord parlant de muixerangues, però l'altre dia a un reportatge d'Info Televisió va dir una veritat tan gran! "La processó té dues parts, la pagana i la religiosa". Aquesta veritat és ben sabuda en general al poble, però hi ha gent (com tu) que es dedica a esborrar-ho i a apropiar-se els balls com a religiosos.

Per exemple vaig llegir a Las Provincias que Algemesí conservava el "fervor Mariano", vaig escoltar un bastonet dir que eren un ball guerrer que defensava la Mare de Déu, i fins i tot a la Nova els vaig veure fent pinets cara a imatges i fent pinets a manera de creu... Ja està bé de dir i fer tantes xorrades i aprofundir en allò que beneficia la Festa.

I sobre el tema de les rastes et deixes al descobert... nazis no.

Anònim ha dit...

respecte al darrer comentari realitzat per l'amic etnòleg només un apunt: Jo no entenc molt, però si els bastonets porten a la seua esquena brodada una palmera, un pou, un estel i un mocador amb la imatge de la nostra patrona, possiblement m'enganye, però alguna cosa tindran a veure amb la Mare de Déu, no?

Anònim ha dit...

Amic meu, una miqueta de visió general de l'assumpte. Eixes palmeres, pous, estels... que dius són d'origen o d'afegit?

Doncs no serà per bastonets al món: L'Alcúdia, Vilanova, Vilafranca... i diria que dels que ara recorde els d'Algemesí són els que porten un tratge més diferent i més barroc.

No vulguem explicar-ho tot amb la Biblia...

Anònim ha dit...

Si es deixara de beure casalla durant les processons igual alguna muixeranga va i no cauria...

Anònim ha dit...

< ironia > Com que sols hi ha un 20-25% d'elements religiosos a les prcessons de les nostres festes patronals, a l'any que ve, podriem canviar el nom d'aquestes no? La mare de Déu per a que? que vos pareix: 7 i 8 FESTES DE BALLS PAGANS I HIPPIES A ALGEMESÍ?. < / ironia >

Cada vegada abunda més per ací el poc trellat vestit de nou muixeranguer.

Anònim ha dit...

El poble manifesta la seua aportació en la processó de moltes formes com a contribució a la festa. Ni tots els qui van davant del guió són ateus ni els de darrere beatos. Em puc equivocar però em sembla que, en general, tant els qui ballen o toquen com els qui presencien la processó senten molt com a cosa seua la Mare de Déu de la Salut, cadascú a la seua manera. Pagà i religiós, tot es barreja. Hem de respectar les diverses motivacions del personal per a participar en la processó: comboi, lluïment, conveniència, fe, fervor, obligació, integració... Però deixant això a banda, el que desitjaria és veure un relleu en els mestres d'alguns balls. Clama al cel que en els balls que tenen un cupo limitat de balladors (tornejants i bastonets) no deixen entrar a la gent més jove a la qual tenen anys i anys fent de botarga mentre alguns ja en porten 15 o més ballant. Ja els para bé, ja... En canvi, uns integrants indispensables i, per sort, cada vegada més nombrosos però dels quals es parla ben poc són els dolçainers i tabaleters. Fa goig veure'n cada volta més.

Anònim ha dit...

He llegit el comentari del dilluns i sí q és cert q el de la pancarta de la placeta era fariner i +.

Anònim ha dit...

Al creacionista de 3 comentaris per dalt dir-li que no falte al respete i que si pot argumente.

Anònim ha dit...

Que poc trellat te el del comentari de que no pase pel carrer fusters, la volta general sempre ha passat per ahi i sempre serà un carrer de volta, q la tallen per atre puesto o que no tarde la muixeranga un hora de l'esglesia a la placeta dels angels

Anònim ha dit...

jajaja, però que "beatufos" sou xD que té a veure que un tornejant vaja amb rastes o trenes o com li done la gana? no, si ara es tindrá que anar ple de rosaris, no et fot..

Anònim ha dit...

Que enganyats esteu, deurien de desenganyar-se aquells que no tenen les coses clares. La festa es celebra el 7 i 8 de setembre, commemoració de les mares de deus trobades. Així doncs, la festa és religiosa, i tot aquell que participe, cal que guarde un mínim respecte i sàpiga ben be on està.
Si no, el que ha de fer és molt fàcil, per eixemple, si eres muixeranguer però te consideres ateu el que cal es que el 7 i 8 de setembre no participes de la festa major d’Algemesí. La part “pagana” com comença a considerar-se-la en honor i glòria de la Verge de la Salut a la qual se li ret homenatge, si no, en l’entrada no se li faria corredor ni se li ballaria, o es que en eixos moments els pagans que ballen deixen de fer-ho per no retre-li homenatge a la Verge, ja que formen part de la part pagana? No digau ximpleries, ja que des del primer fins l’últim participant en la festa ha de fer-ho i es fa, per la verge, en menor o major grau, no cal ser religiós practicant per a tindre un mínim de sentiment.
Que bonic queda dir, “es que jo participe de la part pagana de la festa” però el que realment s’està fent es participar en la festa en honor a la Vege de la Salut, la resta son ximpleries d’incultura.

Anònim ha dit...

jo pense que quasi tots ens emocionem en veure passar la imatge, algo tindrà, no? i sí que és cert que, pagana o no, es té en compte que la mare de déu va al darrere.
També opine com molts, que la muixeranga s'engrunsa una miqueta, pero la veritat és que, si ho passen bé, doncs avant!!! Al cap i a la fi tots els que ballen estan fent un esforç per a que la resta gaudeixquen i tampoc han d'eixir a patir ni a que els claven pressa. Qui no vullga tornar tard a casa o tinga que treballar, que no s'espere. I a més, la gent que ballem, encara que no hi haja tanta gent vegent-ho, vos assegure que també ens ho passem molt bé. Com va dir un company del ball, "és que no tornaré a eixir fins l'any que vé". Cada moment es gaudeix al màxim, encara que semble una xorrada.

Anònim ha dit...

"No digau ximpleries, ja que des del primer fins l’últim participant en la festa ha de fer-ho i es fa, per la verge..."

L'únic ximple i inculte potser ets tu. Sóc ateu i les històries religioses em semblen emocionants en la mateixa mesura que les rondalles populars. I clar que participe en les festes del poble, però per motius estrictament culturals i identitaris.

Així doncs també es fa per altres coses a les que dius tu, i no crec que siga un precentatges a desmerèixer del poble d'Algemesí.

Menys sectarisme ultracatòlic.

Anònim ha dit...

Soc el que han anomenat nazi mes a dalt. Be, sols tinc que anyadir a lo de la festa pagana, o semireligiosa o com punyetes se li vuiga dir ja, que el ball de la carxofa, per exemple, esta directament relacionat amb actes de satanisme. De fet, en alguns documentals de la epoca nazi mes sinistra, apareixen xiquetes fent el mateix ball, repetix, el mateix, e invocant a forces ocultes. Jo pense que si, que lo paga es combina en lo religios,deu i dimoni. I en aquestes festes ha estat convivint tot be fins que arriben els revolucionaris i comencen a dir el que esta be i el que es deu de fer. Sectarisme ultrarevolucionari?
I ara per acavar de fotre, quina necessitat hi ha de dos muixeranges? Si ja hi han dones a les dos, perque no se uneixen?

Vaig a possarme l'escut antipedrades.

Anònim ha dit...

Je, ja tinc nom, he deixat de ser anònim!

Anònim ha dit...

x

Anònim ha dit...

“Sóc ateu i les històries religioses em semblen emocionants en la mateixa mesura que les rondalles populars. I clar que participe en les festes del poble, però per motius estrictament culturals i identitaris”.

Em moro de riure del que has dit, vols dir que no balles a l’entrà de la Mare de Deu?, escriu-ho tu, Jo a la Mare de Deu no li balla l’entrà a l’església? Es molt senzill. Segur que eres del que es fica el vestit per lluir-lo i que no més pensa en el seu ball, si es que tens alguna cosa per poder pensar. Vols dir que no sents res per la imatge davant la qual balles?. Motius culturals i d’identitat? Ja, ja, ja, et repte a no ballar el 7 i 8 de setembre, i a que sols ho fases únicament fora d’aquestos dies, t’agrada l’idea?

No siguem bojos i tinguem una mica de seny, o voleu dir que si per vosaltres fora únicament eixiria de la Muixeranga fins a les Llauradores, perquè els Tornejants surten a la part religiosa.

PD: no soc ultracatòlic ja que moltes de les coses que fa l’església no les compartisc però a la meua Mare de Deu que no me la toquen (i es una forma d’expressar-me)

Anònim ha dit...

Jo crec que parlar així de la festa no li fa cap de favor. Considere que cadascu va a la festa pels motius que creu oportuns, i no crec que obrir un debat 'religios-ateu' ajude a fer-la més gran, (més encara). Pense que no hauriem de seguir per aquest camí, que va començar l'any passat a partir d'un article del grup popular al BIM Berca. Per què no seguim creient en la nostra festa, deixant de banda la religió o l'ateisme? Ja que el que sentim els algemesinencs al veure cada any la nostra festa, és un sentiment que cadascú, i només ell sap com és, ara bé, tots sabem que és molt intens i emocionant sense que ningú ho valore segons lo creient o poc creient que siga.

Anònim ha dit...

és molt senzill, prova de mesclar oli i aigua, al temps cadascú al seu lloc.
O es que penses que la Nova es creà únicament per introduir les dones?

Anònim ha dit...

Pense que tant pagans com religiosos tots colaboren en fer una festa digna de vore. Si som tan simples de no saber respectar les ideologies y els motius dels demes per a ballar, fer muixerangues y demes representacions per tal de fer mes presiosa la festa. pot ser no merescam tindrela, o tal volta la mare de deu habera preferit quedarse en alzira al vore que asi sols discutim per qui ti els motius mes dignes per a sortir a la proceso.

Anònim ha dit...

Ha estat una bona processó, tots els balls han estat en la línia dels darrers anys, es a dir, molt bé. Bona actuació de la Muixeranga d'Algemesí (Vella i Nova). El públic també ha estat en el seu lloc(cases que obrin les seues portes i conviden els balls).

Els únics detalls que jo canviaria per als propers anys és la manifestació de polítics contracorrent i els llums del carrer Berca, que fan més de Fira o Nadal que de processó.

Anònim ha dit...

Sóc l'ateu. Estic 100% d'acord amb que el fet que fa gran la festa és la diversitat de motivacions.

I també amb la proposta de fer desaparèixer les llums de Nadal per MAre de Déu així com els polítics enmig de la Processoneta tallant-la.

Anònim ha dit...

m'agradaria que m'explicareu un poquet lo dels politics contracorrent, ja que jo estic ballant i m'ho perd.Que van, tallant pel mig de la processó o que?
un ignorant.

Anònim ha dit...

Els politics son com els salmons, corntracorrent a tot.
N.M