dilluns, 10 de setembre del 2007

La festa del Poble

A les 3 de la matinada del dissabte es posava el punt i final a les festes de la Mare de Deú de la Salut 2007. Els costums són per a complir-los i Algemesí va tornar a repetir la seua manera de fer, d'obrar, establerta per un llarg ús. A la processó una novetat: La presència dels dos gegants que representaven a Jaume I i a Na Violant d’Hongria. Una tradició recuperada que aporta noves coses als ulls dels espectadors d’aquesta festa. I si hi ha coses que naixen també hi ha absències: i una de les que es va notar va ser la Diego Ramón Lluch al costat de la creu tocant la dolçaina. Una persona que va fer molt per la música al nostre poble, amb els seus encerts i les seues errades, com tots.

El balls van estar a l’alçada de tots els anys, tot i que em quede en alguns aspectes. La Nova Muixeranga només portava una colla, quan en anys anteriors va arribar a portar dos grups, com ho porten els de la Muixeranga. Tot i això, van representar les figures de sempre i van recordar la important aportació d’aire fresc que van fer a la festa. Per un altra banda, vaig vore que els tornejant semblen un poc curts de participants,això feia que en quasi totes les processons estigueren els mateixos. En aquest últim cas cal recordar que el control d’accés als balls ha estat en mans de determinades persones. Això té la seua part positiva perquè aquesta exclusivitat ajuda a mantenir el prestigi, però alhora pot tindre l’efecte contraproduent de posar el llistò tant alt que ningú puga passar-lo. Cal fer-s’ho mirar.

El programa de la festa no va tindre cap alteració. I així ha de ser. Un dels més vells de la festa va dir fa alguns anys una sentència que cada any es compleix: “La festa no és ni de l’Església ni de l’Ajuntament: és del poble”. I així és. En més d’una ocasió alguns d’aquests estaments han intentat guanyar protagonisme dins l’organització de la festa, però no han pogut. Sempre que arriba algú nou intenta posar mullada. La gent del Patronat de la Festa segur que sap que més d’una vegada algun rectoret amb prepotència s’ha posat intransigent aprofitant el seu “control” sobre la part religiosa de la processó i la única cosa que ha aconseguit és posar-se a tot el poble en contra. Això és una bona lliçó d’on es pot posar la mai i on cal anar com a espectador.

Per un altra banda, les processons, i més enguany que han caigut en cap de setmana, han sigut un punt de trobada al carrer de milers de persones i quan hi ha tanta gent això vol dir que hi ha intercanvi de vanitats. Era el moment de traure al carrer les millors gales per anunciar que ja estem ací de nou. Tots ben mudats: els modelets de roba, els pentinats i el morè de l’estiu són per a lluir-los.

I també hem d’admetre que un dels al·licients afegits a la festa era vore com el canvi de govern també es manifestava en el sèquit “post-anda”: Vicente Ramón va estar acompanyat d’una bona representació del regidors del Partit Popular, comq uan estaven en l’oposició. La veritat és que és feia estrany, però de vegades els canvis no senten tan mal com alguns voldrien. Entre els regidors del PP alguns tenien una actitud més cordial i propera la gent, mentre que a altres sembla que es pesava massa la butxaca i no tenien la consciència totalment tranquil·la. Però Gregori no els va deixar sols i va complir el seu paper de ex-alcalde, present en totes les processons. Alguns veïns es pensaven que no eixiria, però ell ho tenia ben clar que calia estar a les bones i a les dolentes, i enguany sense el poder va eixir amb un actitud més propera que les anteriors ocasions que portava la vara de d’alcalde. Gregori semblava anar un poc sol, ja que molts dels seus companys de partit no el van acompanyar en els actes públic. També cal destacar la presència i actitud positiva de Pere Blanco. I en el costat oposat, el regidor del PSD, que tot i que en alguns moments intentava dissimular no podia evitar posar de manifest la seua vocació de showman.

Tot va començar i tot va acabar. Com havia de ser per complir en la tradició. Però ara és temps per un l’altra festa de setembre.

La foto està dedicada a un dels comentaris del blog. Gràcies

23 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara és hora d'una altra festa de setembre, que no sé perquè no quedarà tan bé com la Mare de Déu....

Per cert, enhorabona a tots els dolçainers i tabaleters que eixeren en les processons.

Anònim ha dit...

Hem de felicitar-nos tots els algemesinenc, per l'èxit, un any més de la nostra festa. Però, no voldria deixar de banda un aspecte a destacar com és la nul·la presència de la nostra festa als informatius de canal 9, ja que ni tan sols es referiren a Algemesí en l'apartat dedicat a les festes estiuenques com és A La Fresca, quan en altres ocasions, com l'any pasat feren connexions en directe i tot. Algú sap si hi ha algun motiu polític darrere d'aquest fet? Gràcies.

Anònim ha dit...

Sobre l'absència de Canal 9 no pot haver cap motiu polític perquè si algun any tocava fer-li-ho bo a Algemesí era enguany que hi ha sintonia entre la Generalidad i el Ayuntamiento de Algemesí.
El que també s'esperava era el desembarco dels peixos grossos del PP: Camps, Rita.... i res de res. No vingueren a fer-li el cul gros a Vicente Ramón. Per que?

Anònim ha dit...

La Mare de Déu d'enguany també ha tingut un intent d'atemptat involuntari a l'anda. Va ser en l'última de les entrades de la imatge a la Basílica, quan els portadors, emocionats com estaven cridant "Visca la Mare de Déu!!!" van perdre el control i li van fotre un toc a un dels farolets de l'anda contra la porta de la Basílica i... farolet a fer la mà. Tard o d'hora havia de passar alguna cosa en les entrades de l'anda, tant de fervor i tanta força porta al descontrol.

Anònim ha dit...

Ho deia per allò del sou de l'actual alcalde, per si hi hi ha algun tipus de xoc entre Camps i l'alcalde.

Anònim ha dit...

Per a quan un web oficial de la festa de la Mare de Deu?, un punt d'encontre amb fotos, videos, fòrum i enllaços als webs dels balls que en tinguen, quelcom una cosa digna que es puga visitar per aquella gent que no pot gaudir de la nostra festa en directe o aquella que l'ha visitat i desitja saber mes coses en referència al que ha vist.
A quin fill d'algemesí no li ha calgut contar mes d'una volta aspectes de la festa, o els han fet alguna pregunta que masa be no han sabut respondre?. Ja hi ha molta informació dispersa al respecte la festa, ja tenim un museu que ens para d'ella, per a quan un lloc web en valencià, castellà i Anglés, per allò de la internacionalitat de la festa?

Anònim ha dit...

Tens tota la raó amb això de fer-s'ho mirar els tornejants. Els veus esgotats, a un pas del desmai... i tot perquè a eixa casta no pot arribar qualsevol i per tant, l'acces és molt restringit. Algú va dir: "que no et sapia mal vore'ls tan cansats, ells s'ho busquen".
Respecte Canal 9, no va apareixer com tampoc va apareixer quan la muixeranga va "desembarcar" a l'estació del nord de València. Descoordinació fatal, i més quan la gent dona el seu temps lliure per a que els altres pugam "presumir" de poble.Mal.

Anònim ha dit...

AJUNTAMENT D'ALGEMESI, PARRÒQUIA DE SANT JAUME I CAIXA RURAL: per a quan un homenatge a Diego Ramón Lluch amb una escultura dedicada a la seua aportació pedagògica i cultural per als fills d'Algemesí, per la festa local i pel dia a dia de la ciutat?

Anònim ha dit...

PATÈTICS ELS CASTELLS DE FOC D'ARTIFICI. EL DIA 7 A LA CAPELLA SENSE NOM.... PERO EL DIA 8 PER A SER UNA DISPARÀ X A LA PATRONA... NO VA TINDRE MASSA GUST EL PIROTÈCNIC. L'ANY QUE VE UN ALTRE, EH

Anònim ha dit...

M'agradaria saber quina opinió hi ha al respecte d'un fet que ve produint-se any rere d'any en la processoneta del matí mentre els muixeranguers, asseguts al terra, esperen, tros de pizza en ma i fins i tot pot de CocaCola, a les portes de la basílica a què aparega pel cantó de Berca la Mare de Deu. El fet crida tant l'antenciò que els meus convidats d'enguany m'ho han recalcat.
Trobe que es una falta de respecte i una baixea tan gran per a la festa que algú tindria que pendre cartes en l'assumpte.

Anònim ha dit...

És la primera vegada què visitava Algemesí en festes i la veritat és q m'ha sorprés molt el moviment que hi ha. El que diu Salut és veritat, però dins de tota la espectació que hi ha en ixe moment en la plaça no li vaig donar importància. Suposse que el cansament de tota la processó fa que a la gent li entre fam i sed..
Tansols volia deixar la meua opinió sobre unes festes que m'ha resultat molt especials i diferents a la resta. Enhorabona al Blogger per tindre articles d'aquesta qualitat.

Anònim ha dit...

La autocomida de coño del comentario anterior estupenda. Bien.

Respecto a la pizza rojiazul me parece que no es tan degradante a ojos del visitante tanto como ver a los muixeranguers con el pantalón y la camiseta salir de marcha por la noche..."DIGNIFIQUEU EL TRAJE" dice el mestre Beltrán. Pero se lo pasan por el forro de la bolsa escrutal...

Sorprendente las frases cutres de las camisetas de los muixeranguers dela verdiroja como MUIXERENKEN con el logotipo de la cerveza heineken... está bien para salir con la colla a un encunetro pero no para salir en la procesión. Mucho mejor "AMUNT" en base blanca, mucho más respetuosa. Pero por qué no una camisa blanca lisa si nada? como mucho una M de maría o una estrella o una palmera serigrafiada. Digo yo.

Anònim ha dit...

___LLUMS DEL CARRER____

Han estat l'enveja de tots els veïns porreros rastafaris d'Albalat que ja han demanat a l'ajuntament que posen llums amb la marihuana del carrer muntanya d'Algemesí. I no ha estat un comentari d'un blogger sino un comentari generalitzat. Fins i tot un parell de capellans del poble s'arrimaren a dir: "això és lo que sembla?" I vam haver d'afegir: "no... no és una fulla de marihuana...és una fulla amb el cogollo inclòs, per a fer més solemne la festa i més lluida".

¿POQUETS PASTORETS ENGUANY, NO?

Anònim ha dit...

Propose que s'elabore un Top 5 o si dóna un Top 10 dels "personatges" indispensables de la processó, ben segur que tots tenim noms en el cap.

Anònim ha dit...

Igual allò de la marihuana és per a compensar una mica la tala d'arbres massiva que s'ha produït. jeje

Anònim ha dit...

Les llums el millor de la festa!
Algú sap quines són les "proves" per a ser tornejant?

Anònim ha dit...

Les proves per a ser tornejant són:
Caure-li bé a David (mestre)
Conéixer-lo.
Donar-li algún tipus de remuneració.(monetària o carnal)
Fer-li la pilota.
Tindre més de 40 anys i no portar gaiato.

Anònim ha dit...

TOP 10!

1) El roget (fester del barri capella què de quan en quan va borratxo per la processó, també anomenat Vendrell)
2)..?

Anònim ha dit...

David+remuneració carnal+40 anys= xD!

Doménec Gamieta ha dit...

Als darrers comentaristes: no entrem en el parany de l'insult fàcil. Es poden fer comentaris irònics, però sense caure en el menyspreu "sense trellat. Moltes gràcies

Anònim ha dit...

Al Top 10 de la Mare de Déu entra arrasant el nostre regidor de Joventut: Jose Ramón Maravilla, per als algemesinencs: Pedrassa. En un any que tots esperaven pendents la figura dels alcaldes, especulant si Vicente Ramón no tindria el carisma de Gregori, si l'alcalde sortint eixiria amb l'ajuntament de comparsa i quina cara faria... els dos quedaren a l'ombra de Pedrassa.

Entre els candidats, una proposta meua per al Top 10 són Maria la de les pastoretes, alies la Fraga d'Algemesí; i com a membres honorífics la Mare de Déu i el Colom... Però estos 3 últims entenc que són discutibles.

Anònim ha dit...

A Maria Vendrell que no me la toquen eh. Un respecte a una persona que ha estat tota la vida des de la seua joventut vinculada a la vida social i a la proliferació cultural del poble. Va ser presentadora i actriu dramática a RADIO ALGEMESÍ i des d'aleshores una persona elevada al rang de personalitat dins el món de la cultura i la vida social local.

Un respecte a la PASTORA IMPERIO. I un respecte a qui des de fa anys ha estat la més renegona del món quan has estat un xiquet pastoret i amb els anys te'n adones que res és tan dolent com sembla, que ella no és tan alta com semblava i que amb els pas del temps continua portant una artista adintre.

Maria Vendrell m'encanta. És un personatge/personalitat més de la processó tot i la seua jubilació. AMb tot, des d'aci, un xicotet homenatge a tots aquells qui de forma anònima, des de la sombra o sense voluntat de protagonismes ni menjades de parrús públiques dignifiquen una festa d'aparador i poca calor per als ulls de les noves generacions de moto, casco, reviejo i maleducats.

Anònim ha dit...

felicitats per el blog i anims per a seguir!! esta molt be la informacio que dones.