dimecres, 24 d’octubre del 2007

Memòria i memòria selectiva

A Algemesí també arriba la llei de la memòria històrica i per partida doble. Per una banda tenim la llei estatal que ha sigut recentment aprovada pel Consell de ministres i que al nostre poble caldrà aplicar a la cripta que hi ha a la Ronda d'Alzira. És un lloc ben misteriós de la nostra geografia local, sempre està tancat i ben pocs saben el que hi ha allà dins. Aquest edifici va ser un mausoleu construït l'any 1944 i va servir com a cementiri del cossos dels assassinats pel bàndol republicà al nostre poble. Sembla ser que actualment ja que no queden restes humanes i que el lloc és utilitzat per l'Ajuntament com a viver municipal. Tot i això a la porta encara és pot llegir una inscripció que diu "Cripta de los Caídos", un petjada del passat que la nova llei obliga al nostre ajuntament a retirar. Aquest tema de la guerra civil encara està calent a molts llocs, ja que encara queden persones que poden contar en primera persona aquell enfrontament bèl·lic. Açò es va demostrar a a Algemesí a les jornades, exposició i altres esdeveniments que sobre la memòria històrica que van organitzar els regidors gregorians l'últim any de mandat.

Però el nostre ajuntament actual sembla que ja ha posat en marxa la seu particular llei de la memòria històrica, però en lloc d'aplicar-la als símbols d'alguns dels bàndols de la guerra civil ha decidit aplicar-la sobre el passat més recent. La segona llei de la memòria que s'està aplicant ja al nostre poble té un caràcter totalment local. Aquesta "llei no escrita" que està aplicant l'actual 'equip de govern municipal del PP sembla que pretén esborrar qualsevol petjada de l'anterior govern de Gregori. La primera de les accions que ha eixit a la llum ha sigut al Consell Agrari Municipal, on es va retirar un fulls d'informació agrària,"per què tenen la foto d'Emili Gregori" segons va dir el PSPV que havia argumentat l'actual regidor d'agricultura, Vicent Felici. Cal esborrar a un altre per justificar la gestió actual? Tant de mal panxa els genera vore fotos de Gregori?

Amb tanta llei de la memòria caldrà fer un ús real d'ella per aplicar allò que és diu"memòria selectiva" per triar quan cal esborrar un record negatiu i quan cal deixar viu un record positiu.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Si no recorde mal, crec que al poble per la zona de la Plaça d'Alacant hi ha un carrer que s'anomena "Aviador Franco", i crec que amb la nova llei que ha eixit haurien de canviar-li el nom.

Anònim ha dit...

Correcte Aviador Franco (Ramon no Francisco), es el carrer que va de la plaça d´Alacant al carrer Santa Barbara. Este aviador a mes de germa de Franco va conseguir un dels pocs hitos de l áviació espanyola al fer el primer trajecte de Palos de la Frontera a Buenos Aires amb el famos "plus ultra". A mes va ser elegit diputat al congrés espanyol per ERC (si, si per Esquerra Republicana de Catalunya) al any 1931. Por lo que no crec que el nom del carrer li afecte molt la llei de la memoria històrica com comentes anònim

Anònim ha dit...

Si, és cert que va ser elegit diputat per ERC, però, durant la Guerra Civil espanyola deixà de banda les seues idees repúblicanes per a donar suport al seu germà.

Anònim ha dit...

com estava allò de...aquellos que tengan las manos limpias de sangre... ?

Al meu besaví l'assasinaren nacionals del poble, fent un "paseillo", ascendents de gent que us podria assenyalar per el carrer, i malgrat açò no pense pegar-li cap tret al cap a ningú... ara, mantindre un carrer amb el nom d'uns dimonis com aquells: MAI.

Qui diga que es cultura, que se l'enduga a casa l'escultura...però no la deixen al carrer a la vista, no siga que un dia, pels afers de la psicologia, em recorden deutes que mai deurien quedar pendents...

Anònim ha dit...

Refresquem la memòria...

DISSABTE A LA FIRA DE MOSTRES DE VALÈNCIA INICI DE CAMPANYA DE MARIANO RAJOY.

Burro per la finestra inclòs en el desplegament. Boato i moniato. Davant del micro no se a quin altre tipus de mamífer posaran.

Anònim ha dit...

Si no recorde mal, aviador Franco, fou germanet de "el dictador enano" però desapareguè en circumstáncies rares, mai s'ha sabut molt bé com, jo personalment penso que el van fer desapareixer, be pel seu passat republica, o perqué li molestaria al "burro" i dic burro per alló dels anys 70. "EL BURRO I L'ACA FORA DE LA PLAÇA".
A més a més, malgrat ser germanet de qui era, va ser tota una gran figura de l'aviació, no deuria dur la "TACA" de ser germa de.........