dimarts, 27 de novembre del 2007

Homenatge i tolerància

Els veïns i veïnes d'Algemesí hem sigut un poble que li agrada eixir del seu terme a vore món. De fet, quantes vegades ens hem trobat en "algú del poble" en els racons més amagats del planeta. Però, de vegades, aquest fet d'abandonar la terra no és per motiu d'oci sinó de necessitat, i això ja és més dur. Durant els anys 50 i 60 van ser molts els que es van veure abocats a eixir de casa per a guanyar-se el sou ja que el panorama per aquestes terres no era tan pròsper com ara. La destinació d'aquesta emigració de treballadors era, normalment, països europeus com França o Alemanya.

Aquesta és la història de Juan Sampedro. Un home que va nàixer a Algemesí l'any 1925, i abans de complir els trenta va emigrar cap a França, on ha treballat durant molts anys com a sabater. Però la seu marxa no el va desvincular de les seues arrels i per això va encapçalar l'Associació de Pares de Família de París, que va lluitar contra les autoritats franceses per a que les escoles els fills d'immigrants pugueren rebre classes de llengua i cultura espanyola. Ara encara viu a Paris i tots aquest anys de lluita han tingut el premi de rebre un reconeixement de la Generalitat Valenciana, mitjançant el conseller d'Immigració i ciutadania, Rafael Blasco. S'ho mereix per tota una vida de treball i esforç.

Ara bé, allò que ens pot sembla molt correcte a la casa dels altres tal vegada no ho mirem amb els mateixos ulls si passarà a la nostra casa. Actualment, l'Estat Espanyol ha deixat de ser un poble que enviava emigració en els anys de postguerra per ser un poble que rep immigració en les últimes dècades. Per un moment imagineu que alguns dels col·lectius d'immigrants que estan al nostre poble s'organitzaren en una Associació de Pares i Mares i pressionaren per a que els seus fills tinguen la possibilitat de rebre alguna classe de la llengua i cultura del seu país d'origen. Seriem nosaltres tan tolerants com els francesos van ser amb nosaltres en els anys 50?

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Segurament hauran de passar 50 anys...

Anònim ha dit...

Quan demostren que venen ací a integrarse, dependre, treballar i aportar la seua cultura.. potser aleshores es puga pensar en algó així..

Mentre vinga tanta gent a robar, intimidar, violar, matar, molestar.. jo passe completament de donar-los ni l'aigua que hem sobre.

Amb eixa gent seré el més "racista", amb el que vinga a treballar com el que més li donaré i sempre li he donat el que més

(La gent que mata, roba, viola etc, espanyola per a mi es mereixen el mateix, per si ara ix algú diguent que ací també hi han i no els he criticat ;) )

pd: És molt injust pagar justos per pecadors, però fins que no s'arregle d'alguna forma per ambdos parts, no hem deixen altra opció.

Anònim ha dit...

La gent que emigrava en els anys 50 i 60 puc asegurar que era gent molt honrada i amb ganes de treballar, gent que dins de les seues possibilitats va fer tot lo posible per a integrar-se, i que una volta passats uns anys, o tornàren a Espanya o es quedàren per a seguir la seua vida allí. Ha sigut gent que ha acceptat l'estil de vida dels francessos o alemanys i l'ha intentat dur a terme. Amb bona fe TOT inmigrant es benvingut, pero amb mala fe no es així. Fa només 5 anys no sabíem el que era un romanés o magrebí, i ara ja estem farts perque ens dónen por i hi ha que utilitza eixa por com arma política (mal per uns i mal pels altres). La cultura pròpia mai s'ha de perdre, pero s'ha de tindre en compte que si estàs dispost a anar a un altre pais, primer t'has d'integrar i dins d'eixa integració has de lluitar per mantindre viva la teua cultura.
Jo ja se que a diferents ciutats espanyoles es dúen a terme programes aixina i em pareix genial.

Anònim ha dit...

home.. també s'ha de dir que molts espanyols quan emigraven per a treballar a Alemania o França també feien robatoris i de vegades es comportaven malament.

Tot i açó no es pot ni comparar aquells fets (puntuals i minoritaris) amb els fets que majoritariament duen a terme molts dels diferents grups de inmigrants que actualment tenim a Algemesí.

Anònim ha dit...

Vistos els comentaris fets fins ara, queda clar que és molt difícil vore amb els mateixos ulls als que venen de fora que als nostres, per molt que fem el mateix.

He sentit moltes voltes a la gent major parlar de quan anava a la verema a França o al polo a Alemanya, i els autòctons tampoc els veien com a gent faenera que anava a buscar-se la vida. Els nostres majors foren víctimes de la xenofòbia i els consideraren lladres que volien a aprofitar-se... segur que hi hauria algú com el xic/a dels segon comentari, i diria que anaven a: "robar, intimidar, violar, matar, molestar..." La gent veia els nostres pares i avis, com veiem nosaltres als que venen de fora per buscar-se de la vida. Ja ho diuen "ni sirvas a quien sirvió, ni pidas a quien pidió".

Anònim ha dit...

Es París igual que Algemesí? És França igual que España? No podem comparar. Ni les situacions son les mateixes, ni és el mateix context històric, ni es viu la mateixa realitat social ni tenim cultures de pensament semblants els gabachos i nosaltres.

Esta bé el discurs pro tolerància. És natural, normal i el que ha de ser. Altra cosa és ser a puta i apaleà. I d'això Espanya està rebent una bona dossi. Per puta, reputa i per barata. Algo havia de tindre retre culte als mercadets...

Anònim ha dit...

Anem a vore..., quans robos eren comessos pels espanyols en els 50 o 60 diariament?. Quans en cometen els romanessos ací diariament?

Anònim ha dit...

"Seriem nosaltres tan tolerants com els francesos van ser amb nosaltres en els anys 50?" deixant de banda si som o no tolerants nosaltres en l'actualitat; els espanyols erem coneguts en aquella època a França com "españoles de mierda"... que tant tant no eren

Anònim ha dit...

Diumenge: mitja marató Algemesí.A les 10 eixida des del poliesportiu, animeu-se, a còrrer o animar, i recolçar així l´atletisme a Algemesí, que té molts bons corredors. Es una mitja molt bonica que anirà per la reserva del Samaruc.

Anònim ha dit...

Mira que hem fa gràcia la gent que vol anar de defensora 200% dels inmigrants.

Ser radical amb aquest tema també es un defecte ( ja siga ser un feixista com ser un radical antifeixista ).

Jo per molt que no siga racista no vaig a defendre als Romanesos que venen ací a fer malany.

Cadasqú te el que es mereix i de moment a Espanya están vinguent un 95% de Romanesos gitanos, sí, cosins germans dels nostres gitanos.

D'aquest 95% puc afirmar que un gran percentatge ja ha comés algún delicte (menor o major).. així que fins que es normalitze la situació i no deixen de fer el que fan (no me vingueu amb ceguera deient que no tots fan malany, que actualment en Algemesí casi tots van intimidant i fent malany a la mínima) jo per mi romandré ben llunt de aquesta gent.

pd: tinc bons amics de raça negra i un parell de sudamericans i tot perfecte. Pero també puc dir que conec a molts moros i a molts romanesos que el que més per el que menys son molt mal treballadors i han intentat robar o escabullirse del treball dia si dia també..

Anònim ha dit...

Totalment dacord amb lultim escrit, no tots els emigrants dins del mateix sac. Els "romanesos" son un altra historia pero molt molt diferent i el que diga que aixo es recisme es sego o ...

Anònim ha dit...

i jo molt d'acord amb els 2 últims comentaris. Ahir feia por passejar pel poble, dimecres dia de trastos. I un altra, l'altre día vaig anar a urgències de la Ribera i estaba ple de romanesos. No se que es lo que busquen o volen pero estàn tinguent tots els drets i cap obligació. Si vinguéren a treballar recollons..!! pero venen a fer malany i anar a l'hospital. Xe per favor..!! Açó s'en ha anat un poc de la mà al gobern i lo que en el fons està provocant es la repulsa dels ciutadant espanyols cap als inmigrants, fomentant-se partits serrils d'extrema dreta. També es cert que hi han inmigrants i inmigrants, els pobres negrets que venen cd's no fan malany pero els romanessos... ai ai ai..