dijous, 6 de desembre del 2007

Els noms dels carrers

Una de les característiques més singular de cada poble és el nom dels seus carrers. Habitualment indiquen la direcció cap on porta el carrer (a la Muntanya, a Albalat, a València), o s'identifiquen amb tret de l'espai on està (carrer dels Arbres, plaça del Mercat), o són un homenatge a personatges destacats, de vegades de la història d'un poble.

Aquesta última característica dels carrers ens pot aprofitar per conèixer quins són els models personals dels governs del moment. Només cal recordar que moltes places que durant 40 anys es van dir del Caudillo han perdut aquesta denominació amb la recuperació de la democràcia.


Però aquestes denominacions antigues, tornen al present de la forma menys esperada. I va ser així com els obrers que estaven enderrocant tirant una casa cantonera al carrer Escoles van descobrir que al retirar el rètol amb el nom actual del carrer apareixia un rètol antic on el podia llegir el nom que durant algun temps havia rebut aquell carrer: Calle de Vázquez Mella. I un desconegut escut a sobre.Aquest personatge al qual es va dedicar el carrer va ser un polític integrista i filòsof catòlic asturià que va morir l'any 1928 i que va ser autor del llibre Filosofía de la Eucaristía.

Açò dels nom dels carrers sempre porta molta històries amagades del passat. Però el present també ens deixa la seua petjada. És el cas del carrer de la Muixeranga del nostre poble. Com podeu vore a la fotografia, els responsables de l'antic equip de govern ens han deixat una retolació on la "I" ha desaparegut. Que aquest fet passe en altres pobles pot explicar-se, però que a Algemesí no escrivim correctament el nom de la Muixeranga és un poc lamentable. És probable que es produís una errada quan ho van fer, però, no han tingut temps de corregir-ho en tants anys? El present esdevé passat i ara imagineu que d'ací 100 anys es fa la troballa d'aquest rètol...

7 comentaris:

Anònim ha dit...

ahir arribà a casa el 20MINUTOS d'algemesí. no sabia que teniem un gratuït al poble. una super portada amb foto gegant i després ixa informació en el interior se reduïx a casi res. ¿NO PENSEU QUE HAURIEN DE PLANTEJAR-SE FER EL BERCA AMB FULL BLANC I NEGRE I ESTALVIAR-SE EL COLOR? per al que hi ha i res...

M'HE POSAT A LLEGIR LA COLUMNA DEL SENYOR MARAVILLA I M'HAN ENTRAT GANES DE FER-ME UN SUC DE TARONJA, PER ALLÒ DE QUE AJUDA A...

Anònim ha dit...

Lo del IPA és d'escandaloooo... Se que ocupen regidoria però...no podrien deixar aquest espai que ocupen per a que altres grups polítics del poble (en dos dits de ceny més que aquest IPA) posaren alguna cosa en trellat...

Deu meu, mi vida por una piedra de roseta valencià-pedrassa, pedrassa-valencià...

Hi ha gent que ja nomena la columna de l'IPA "el pasatiempos del Berca" per allò de descifrar el jeroglifico...

Bon pont gamieters/eres

Anònim ha dit...

Estimat senyor anonymous la proposta que vosté planteja ¿NO PENSEU QUE HAURIEN DE PLANTEJAR-SE FER EL BERCA AMB FULL BLANC I NEGRE I ESTALVIAR-SE EL COLOR?
ja ha estat atesa per la corporació.

De fet per tal d'estalviar paper en aquest nou número del BIM Berca ja apareixen barrejades les dues publicacions que edita el PP local.

Sota el format del Berca apareix publicada tota la informació d'El Campanar. Només bombo i autobombo popular.

Ells diran que el PSPV ja ho feia, però ara qui governen són ells i no els pertoca perpetuar una errada sinó corregir-la de la forma més eficient possible.

En temes com aquestos de difusió ciutadana cal actuar com la dona del César a qui li aconsellaven no només calia ser discreta sinó també aparentar-ho.

Per cert, s'hi pot fer apostasia audiovisual, és a dir, prescindir de Canal 9 o del Berca fins que acomplisquen vertaderament la seua funció social de servei públic?

Anònim ha dit...

tenint en algemesi bons esportistes tenim un olimpic y un campio d´espanya q jo sapiga el sr salvador esquer i miquel alandate xq a ells no els a posat en agraiment a q dugen el nom de algemesi per tot el mon un xicotet homenage i en el pla un carrer a cadascu no se es una proposta q li pareix senyor (gamieta)

Anònim ha dit...

Pegant un tomb per www.ipa-ci.es he descobert el ja conegut PROGRAMA electoral. He llegit una cosa curiosa:
"Ajudes en l'adquisició de vivenda, estudis, desplaçaments i altres necessitats creant un servei exclusiu que atenga les seues necessitats."

NOMÉS VULL DIR-LI AL SENYOR MARAVILLA QUE... ara ja és regidor de Joventut i que almenys el programa de joventut haurà de dur-lo endavant i deixar-se d'històries personals per penjar-se més o menys medalles en les actuacions municipals dels seus companys i malgrat tot amics (que li feren bon regal amb la regidoria).

COMENÇA A MOURE CEL I TERRA PER A QUE ELS CENTENARS DE JOVES QUE ANEM A VALÈNCIA TINGUEM EN TRANSPORT PAGAT PRESENTANT UNA CÒPIA DE LA MATRICULA DEL CURS ACADÈMIC EN UNIVERSITATS O CENTRES DE FORMACIÓ SUPERIOR...

No m'agradaria que arribe el dia en que hajam de recollir signatures per a fer-te fora de la Casa Consitorial... Una retirada a temps és una victòria, nen.

PERÒ QUE NINGÚ NO EM PRIVE DE TINDRE ACTUACIONS EN LA REGIDORIA DE JOVENTUT PERQUÈ UNA PERSONA INCAPACITADA ESTIGA AL SEU FRONT. ÉS UNA VERGONYA. ÉS UNA INJUSTICIA. I EM SENT DECEBUT.

Anònim ha dit...

Ahír de nit, como els lladres, a les 10, de nit, aprofitant la foscor, els tecnics de la Generalitat Valenciana van tallar les emisions del repetidor que dona cobertura a les comarques del sud. Els altres ja repetidors ja estan amenaçats de tancament. Després de 20 anys de emisions, la pluralitat informativa cada vegada mes reduida, . Ho ha fet el Pp, si pero amb la conivencia del PSOE, (Montilla, ex-ministre d´´ industria ara President de la Generalitat) si esta es la seua democràcia PP-PSOE jo no lo vull

Tant de mal, els fa TV3, tant els molesta, que no la fiquen o millor que no la sintonizen a les seues cases i que ens deixen en pau

Anònim ha dit...

lo de pedrasa da verüenza, punto por punto:
- La imagen que da ver a un concejal con esas pintas , ja puedes retirar alguna camiseta de las carerras polpulaes, hacerte el pelo, con un poco menos de gomina o brillantina, i conoces el H&S?? si es para q no te cxaigan cositas blancas del pelo!!!!
- La prepotencia con la que se pasea por el pueblo, como que ha sido elegido por el pueblo, pero yo aún no he visto nada de lo prometido, ni zona de ocio empezada(señor VR eso tambien va por usted, mucho cartel de ferrobus pero...)ni wifi local, ni reforma en la casa de la juventud (bueno ni reforma no, ni la habre q no es igual)
-Ayudas a los jovenes en trasnporte?? en este pueblo como no nos den un patinete!!! poco mas darán, y lo de la vivienda... mucho bum con lo de los pisos pero ya vereis hasta la próxima candidatura no comenzara las otras fincas prometidas
- Yasí se puede seguir y seguir.. porque se criticaba muxo a Gregori que no hacia nada, pero la verdad esque no se ve ningun cambio con el PP, la misma inseguridad ciudadana (segur q VR no viene con tren a las 9 de la noche y pasa por la calle de los arboles, o montaña...) mala gestion, o penosa gestion de espacios como el polideportivo, casa del deporte (q ahora hay una chica que de la noche a la mañana ya da Pilates, gap, yoga...que manera de engañar a la gente, y con la gente mayor para que hablar) y las obras...el casino supongo que para el 2010, no?? y el mercado??
etc
etc
etc