dilluns, 7 d’abril del 2008

Compravenda d'idees per al Mercat


Fins ara el nostre mercat ha sigut un espai on podies anar a comprar carn, peix, verdures....però el nou mercat del nostre poble obri una nova etapa dins de la seua història com un lloc on es compren idees. La nova iniciativa que ha posat en marxa l'Ajuntament per a decidir el futur del Mercat Municipal és convocar un Concurs d'idees destinat a empreses d'arquitectura, per vore si així poden omplir el que s'ha creat. Els interessats poden visitar la web municipal per vore totes les condicions i comprovar que han de presentar: una proposta arquitectònica per a construir un mercat a peu pla i un subterrani d'aparcaments i un avançament de pressupost de l'obra que l'ajuntament ha marcat en un màxim de 324.800 euros. Com a bon concurs , hi ha premis per als guanyadors. El primer premi és de 12.000 euros, el segon de 5.000 euros i el tercer de 3.000 euros.

Per cert, poc a poc i gràcies a aquest concurs, hem descobert més coses sobre aquest projecte que sembla que es porta molt en secret. Si fa algunes dies ens preguntàvem sobre si hi havia estudi sobre la plaça del mercat per a fer un aparcament subterrani, ara hem descobert que el nostre alcalde Vicente Ramon, ja havia encomanat un estudi per resoldre aquest tema que preocupava als veïns de la zona. Aquest treball l'ha encomanat VR directament a la mateixa empresa empresa local que fa unes setmanes li va deixar un casc a VR per a que es fes una foto en el seu últim treball i poder aparèixer així en el Berca com gran inventor empresarial (tot té un preu).

Però, no deixem el tema del concurs d'idees que és el que ens ocupa ara. Aquest concurs suposa una disjuntiva.

Per una banda és un fet positiu obrir el projecte del mercat a noves idees que puguen aportar bones solucions per a tots els usuaris del mercat i per als veïns d'Algemesí en general. Sembla evident que aquesta proposta és, d'eixida, més plural que el projecte de Gregori que no va donar tantes possibilitats per opinar i aportar. Per tant, inicialment cal felicitar la intenció d'aquest concurs d'idees. No obstant això, caldrà estar atents a la resolució d'aquest conflicte perquè ara caldrà saber com s'escollirà el projecte guanyador i si s'oferirà als veïns la possibilitat de participar en l'elecció, com s'ha fet en altres pobles.

Però, per un altra banda, hi ha un entorn polític que no podem oblidar en el moment de valorar aquest estratègia de convocar un concurs d'idees. El fet de convocar un concurs d'idees no ha de servir per amagar les mancances d'idees pròpies per part del nostre alcalde, que és el responsable de l'urbanisme d'Algemesí per decisió personal. A més, cal tindre ben present que el sou de VR és de 64.000 euros anuals. I davant d'aquesta situació cal preguntar-li: Quines responsabilitats entren en aquest sou? No li paguem prou per a que escolte a totes les parts implicades i per a que s'assessore i ens presente diverses idees per al futur mercat i desprès fer una votació popular per escollir-ne una.

Però vist el que han fet sembla que això de proposar idees no està dins de les seues competències i per això els veïns tindrem que pagar 20.000 euros més (que és el cost dels premis del concurs de VR) per a fer un concurs d'idees que ómpliga les mancances polítiques del nostre responsable d'urbanisme. Tot seria perfecte si no partírem d'una context amb sous polítics tan elevats que necessàriament reclamen una sèrie d'exigències per part dels ciutadans que el hi paguem.

Aquest concurs, suposarà un nou increment de les despeses per al projecte del Mercat Municipal Esperem que VR tinga molt ben fetes les previsio0ns i que puga complir la seua promesa que ell mateix ens diu en s les seues paraules: “la construcció del nou mercat municipal serà a cost zero per al ciutadà ja que la inversió inicial que requereix tota obra s'autofinançarà amb la venda i lloguer de les places de pàrquing que se situaran just davall de l'edifici del mercat; un aparcament que servirà, al mateix temps, per a descongestionar el trànsit del centre i potenciar la zona comercial d'eixe lloc”. Per cert, haurà previst VR en aquestes previsions la crisi del mercat immobiliari que comença a ser evident? A vore si vol fer entrar a l'Ajuntament d'Algemesí dins el paper de promotor d'obres? Ara que ningú vol posar ja un duro en aquest sector... Esperem, per el bé del poble, que tot quadre al final de tot, perquè si no les seues promeses les pagarem de la nostra butxaca.

Per tant dins d'aquesta disjuntiva que provoca aquest concurs d'idees, sembla evident que cal valorar positivament l'objectiu d'aconseguir més participació de la ciutadania, però cal recordar, especialment a VR, que ha fet una mala gestió ja que la capacitat de generar idees, les gestions per consultar parèixer als veïns i el fet de trobar les millors solucions per a Algemesí és una tasca que hauria d'estar inclosa dins dels sou que cobra ell i els seus.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord. Pense que deurien haver tingut en compte les idees que tinga la gent sense deixar-la a banda i, de pas, haver-se estalviat els 20000 euros als que només poden optar empreses. Supose que lo de "popular" ho tenen només en el nom.

No estaria mal ara, com va fer algú fa un temps als comentaris, recordar la idea que tenia en el cap el PP per al seu "mercat a peu pla": http://tinyurl.com/5o7g48 .

Anònim ha dit...

Jo crec que un projecte d'aquesta magnitut no ha de ser una "decisió popular", les decisions populars es prenen en les urnes. El Sr. Garcia portava en el programa de la seva candidatura una proposta per a fer un nou mercat, una proposta recoltzada amb 2000 firmes i que deia que hi hauria un mercat a peu pla i dos plantes d'aparcament soterrades. A hores d'ara, després de ser alcalde quasi 1 any i d'haver detingut les obres de l'anterior projecte, encara no té ni idea del que pensa fer? De veritat penseu que ara són hores de demanar als arquitectes "idees", la idea sembla que ja la tenia: mercat a peu pla més dues plantes d'aparcaments. Abans de les eleccions semblava que tenia les idees molt clares, tan clares, que quan va ser escollit alcalde es va autoanomenar regidor d'urbanisme i ara resulta que demana idees per a duur endavant el que anava a ser el seu projecte estrella. Jo ací veig una mancança de capacitat més que notable, una persona que ocupa els càrrecs que ell ocupa i que cobra el sou que ell cobra, ha de ser més eficient. Jo comence a pensar que li ve gran el trage.

Anònim ha dit...

Una xicoteta correcció, el salari de VR ja está en quasi 67.000€ (per la pujada del IPC).

I per favor que algú me explique COM ES POT CONSTRUIR UN EDIFICI DE TALS DIMENSIONS I EL SUBTERRANI, EN COST 0€ PER AL POBLE???????
Va a vindre una empresa i ho va a construir de la seua butxaca i després anirá cobrant del alquiler de les places de garaig?????
HO FARÁ LLANERA O ENCOVAL????

PD: Bueno el salari es sense tindre en compte els honoraris per comisions de gobern i plenos, que sumanto supera de llarg els 80.000€

Anònim ha dit...

Los que vivían del ladrillo seguirán viviendo del ladrillo, salvo que ahora se pasarán a la obra pública, que es más segura, y en la que después de adudicado un contrato con un precio, los constructores pueden ir subiéndolo hasta un 20% y más si salen imprevistos.
¿Quién vivía del ladrillo?

Anònim ha dit...

Algemesinero, t'equivoques en una cosa, cite:

"Podran participar persones naturals o jurídiques, espanyoles o estrangeres a
títol individual o en unió temporal d'empreses. En tot cas el concursant ha de
ser un equip multidisciplinari..."

Es el moment de pendre cartes en l'assumpte, com a mínim que no s'enduguen el pato els de sempre... a projectar!

Anònim ha dit...

Hi ha que tindre en comte, que amb aquesta legislatura tenim darrere la DIPUTACIÓ, que quan el PP va guanyar en algemesí per majoria absoluta despres de 20 anys, els van dir que per al que vullgueren demanaren subenció. També a passat el mateix en pobles com Alginet.
Per tant, igual no costa 0 eutos en el poble, però menys del que pensem

Anònim ha dit...

I un ingenier no pot? :(

Anònim ha dit...

Ha de ser un equip multidisciplinari... a les bases diu clarament que com a mínim un enginyer industrial, un de camins i un arquitecte (tots ells superiors)

Anònim ha dit...

EEEEIIII! Ha nascut un nou blog, un amic m'ha passat el link, és este: http://algemeblog.wordpress.com/
no tinc ni idea de qui serà però de moment no té desperdici.