dilluns, 2 de juny del 2008

Olé olé.. A la Xopera yo quiero volver

Algemesí és un poble fester: processons de la Mare de Déu, bous, falles, fira... són els nostres festes que cada any ens fan eixir al carrer. Però, sembla que encara queden caps de setmana lliures i ara s'ha iniciat la tasca d'importar festes d'altres territoris al nostre poble.

El passat diumenge al matí si algú es va acostar a la Xopera es trobaria amb una estampa ben curiosa. La Casa d'Andalusia d'Algemesí (que sembla que no està integrada per persones nascudes en aquesta terra, sinó per algemesinencs aficionats a les festes d'aquella terra) va organitzar la primera romeria "rociera" en honor a la "Virgen de la Salut" (denominació que ells han decidit posar-li a la patrona del poble). Els actes van començar a les 9 del matí en una missa "rociera" a l'església de Sant Jaume, desprès van repartir canyes i mocadors i tots cap a la Xopera amb carros, cavalls i ben posats amb els típics vestits d'aquella terra... A més, de tot açò la romeria també portava un equip de música ben potent (riu-te tu dels cotxes dels maquineros) amb música rociera...

Olé, olé, olé, olé, olé,
A la Xopera yo quiero volver
a cantarle a la Virgen con fe con un olé

I el final de festa va ser en la Xopera amb els ingredients típics de qualsevol festa andalusa, valenciana o de la Xina Popular: Menjar, beguda i música....

PS: Un dubte: Aquest acte també estava dins el programa de un "Mes de tradicions" de la regidoria de Cultura d'Algemesí?

45 comentaris:

Anònim ha dit...

La veritable estampa del dia fou la que vaig presenciar...

Diumenge a mig dia, al més pur estil berlanga, les "rocieres" d'algemesí, mantilla i canya incorporades de serie, fugint de la tormenta...

Dones totes "amperifollades", laca en lo alto de la cresta, clavell ben roig per a l'ocasió, la mantilla andalusa, i la canya... correguent carrer avall fugint de la tormenta que enviava la seua benvolguda mare de des de la salut...

Com alguna iaia diría: "A la mare de deu no li agraden eixos despropòsits i per això envia una arruixà"

Xe, de berlanga...

Anònim ha dit...

menos preocessons i mises i mes treball.

Anònim ha dit...

A mi les processons i mises, si tenen un sentit, no em pareixen malament. Però la romeria pel carrer Albalat, amb dos tractors, amb tota la música a tope, tallant el trànsit (una cua de por), este despropòsit no em pareix bé.

Calia anar pel carrer amb més trànsit del poble i amb la música tant forta? Crec que no. Perquè no anaren pel carrer Sant Benet que pilla més recte per anar a la Xopera? Que volien lluir-se?

Crec que eixes coses a la Mare de Déu tampoc li agraden

Anònim ha dit...

Crec que aquest darrer comentari a tocat la tecla correcta: L'objectiu d'aquesta "romeria" importada al nostre poble no és altre lluir-se davant de tots el poble. Per això, era necessari per a ells (amb autorització municipal) passar pel carrers més transitat i armar tot eixe aldarull.

Si rasqueu un poc més en els que anàven en aquesta festa descobrireu que els que ho ham organitzat i molts dels que anàven són algemesinencs que es poden permetre el luxe d'anar-sen una setmana al "rocio" andalús... es lloguen cases i es compren vestits per anar per allí de festa. I això em sembla perfecte, cadascú es gasta els diners on vol i com vol... Pe`ro sembla ser que el rocio no els coneix ningú i no poden "fardar" del seus vestits i dels seus cavalls... I la solució per a poder "lluir" bé la seua inversió ha sigut muntar aquest "sarao" en el poble per a que tots els seus veïns vegen que "guapos" són i quin "poderio" tenen.. i per això el passeig pel carrer Albalat i la música a tot volum...

Així si que s'explica tot...

Anònim ha dit...

AÇO ESTA TOTALMENT FORA DE LLOC. PER A MI, SERIA MES FESTIU CELEBRAR EL
OKTOBERFEST A LA PLAÇA MAJOR....

Anònim ha dit...

Puff...

Què collons pinta una romería rociera a Algemesí? Desconeixia que formarem part d'Andalusia. Què vol dir allò de 'Virgen' si en la meua llengua es diu 'Mare de Déu'?...

No volieu canvi? Pren PP. Benvinguts al paradís!

Anònim ha dit...

Jo pasejaba com quasi tots els diumenges cap a la xopera, gracies a deu, per l´altra banda del riu, quan vaig vore l´espectable desde el meu punt de vista lamentable i grotesc, d´una colla d´algemesinecs disfraçats d´andalussos (pareixia setmana de bous), que no es el mateix que un grup de gent originaria d´andalusia vestida amb els seus trajes tipics.

Vergonya, caballers, vergonya

Anònim ha dit...

A mi el que em sembla més lamentable de tot açò és la hipocresia i, per què no dir-ho amb el seu nom, el racisme de les actuals autoritats municipals. Sí, RACISME. Vaja que fa uns mesos no es va deixar a un grup de gent que viu i treballa al poble (que resulta que són musulmans), unes dependències municipals perquè ací som aconfessionals...
Però ara, va i el tema "rociero" (per no parlar de les tantíssimes manifestacions religioses "catòliques" que omplin el calendari algemesinenc), això no té peròs aconfessionals. Lamentable, perquè a sobre, la manifestació "rociera" anava encapçalada per la primera autoritat municipal i seguida d'una bona representació de l'actual consistori. Hipòcrites! Per què en el seu moment no els vau dir als "altres" que no els deixàveu l'estadi perquè eren moros? Vaja,sembla que són bons per a treballar amb les condicions que corren, però no ho són per a festejar les seues festes. Ara toca Rocío...

Dit d'una altra manera, aquests comportaments racistes i hipòcrites són molt cristians, no?

Anònim ha dit...

Als darrers comentaris,
jo crec que cadascú és lliure de fer la festa que vulga i com vulga, tant fa si es volen vestir d'andalusos com si es volen vestir de troglodites. Si no ens demanen diners a ningú per fer la seua festa són lliures de fer el que vulguen.

Jo no sabia res d'açò, i l'escrit de Gamieta m'ha informat. I Crec que només es critica el tema de la música alta, i en això estic d'acord amb ell ;que el tema de la música, si anava tant fort com digueu, no està bé perquè en eixe cas si que estan molestant als altres, però per la resta cal deixar llibertat a cadascú per a que s'ho passe bé com vulga sense molestar al altres.

Anònim ha dit...

Així que l'alcalde anava al capdavant de la romeria? És això cert? Al´gu te fotos?
Anava vestit de rociero? Va cantar la Salve Rociera?

Quin regidor anava més?

Conteu, conteu...

Anònim ha dit...

Demanaria un respecte als andalusos que viuen a Algemesí i el seu pes específic en aquest poble, perquè al cap i a la fi, uns seran andalusos, altres fills d´andalusos com jo! Si cert que hi ha racisme en prohibir la tradició musulmana de la "matansa del corder" i autoritzar els honors a la nostra Verge. Crec que tots hem d´estar per la integració. Igualment les anteriors generacions van acceptar als andalusos, manxecs i d´altres terres de la nostra Península i de les illes, hem de respectar el que no són d´Espanya i d´Europa.

PS: Gamieta, un respecte als andalusos i als fills dels andalusos, com no a un net d´andalus.

VIVA ANDALUCÍA! VIVA JODAR (JAEN)!

Doménec Gamieta ha dit...

El poble andalús, amb les seues tradicions i costums, em mereix molt de respecte. He estat a les celebracions i festes que fan a les seues terres i mereixen l'admiració.

Al post no es fa cap ofensa a aquestes festes del poble andalús. Al post es relata l'experiència que vaig viure el diumenge el matí a Algemesí.

Anònim ha dit...

Aci,no es jusga a ningú.Esta vist i comprovat que en aquest poble no es pot organitsar coses noves.Yo soc una chica que vinc de mare andalusa i ma paregut molt be aquesta festa.Yo crec que no hi ha que clavarse en els organitzadors d´aquests events.Al poble li falta moviment i coses noves.Yo crec que aquesta festa a estat molt bé per a ser el primer any.

Anònim ha dit...

olé, olé
que garrulo que és
que garrulo que és,
el nostre alcalde ho és

.
.
.


patètic
cultura blavensiana en la seua esència

Anònim ha dit...

No sabria que dir-te, no sóc d'Andalusia i aquest tipus de festa no la senc.Però el que si puc dir-te que no estic en contra d'aquest "Rocío", perque és una festa en la que la gent s'ho passa bé i no molesta ningú, que és el més important.
No veig perqué no s'hauria de celebrar.
Ara ja posats,i amb molt de respecte,la nostra Verge és La Mare de Deu de la Salut i no del Rocío.Podrien haver anomenat aquest event Romeria Andalusa en honor a...,no?
PD:Qué passa amb Jodar? conec prou gent d'allí...¬¬

Anònim ha dit...

I sense voler ficar llenya...les nostres Arrels primer, menut Mes de Tradicions portem.
Això potser el motiu que la gent nativa ens hem pogut sentir d'alguna manera molestos.
Però els valencians sóm més festers que ningú així que mai estariem en contra d'altres festes ,com en aquest cas la del Rocío.

Anònim ha dit...

Em pareix molt bé que cadascú cel.lebre el que vullga, però com ha dit el comentari anterior... SENSE MOLESTAR A NINGÚ!! Jo visc en el carrer Albalat i menudo guirigall montaren! Si això ho haguera fet un col.lectiu d'alternatius o de musulmans ja els hagueren denunciat!! SEGUR!

Anònim ha dit...

criticar per criticar..

Anònim ha dit...

Ja voldrien molts dels que estaven a la romeria xoperil tindre poderio suficient per anar al Rocío amb una germandat o tindre casa al poblat...
A mí tot el que siga que la gent surta al carrer i aprofite la Xopera i s'ho passe bé em sembla de categoria, però sense oblidar-se que primer és la obligació i després la devoció, siga a la Blanca Paloma o l'Altíssima Palmera.
Ara, una cosa que no m'acava a mí de convéncer és que es surta en romeria quan no hi ha una imatge... La cosa haguera estat arribar amb la Mare de Déu a la Xopera i fer una missa de campanya allí. El que passa és que després hi hauria qui voldria passejar-la en piragüa. Altres pujarla dalt de tot d'una muixeranga. Altres dur-la a les finals del nou Algemesi C.F. Altres voldrien que els acompanyara en les vetlades d'astònoms mirant la lluna. Altres que fera amb ells rutes senderistes. Altres que s'atrevira a recitar poemes de V.A. Estellés i d'altres que voldrien endur-se-la rodar amb la bici mentre Meivel entreten el personal...

És la grandesa la familia associativa d'Algemesí...l'enveja de molts i una oportunitat de treball que desperdicien altres (ehem pedrassa, ehem). Ah, se m'oblidava: Olé.

Anònim ha dit...

La cuestio no es romeria si romeria no, la cuestio es politizar fins la religio, aquest govern no sap diferciar les seus funsions, institusionlisant totes les processons, trencant una norma no escrita pero si acptada per tots el grups politics desde la transisió.

la dreta acapara tots el simbols nasionals i ara vols acaparar tots el simbols religiosos

altres persones volen equipararse als señoritos andalusos

festa SI politica NO

Anònim ha dit...

Mare meua com esta el pati

Anònim ha dit...

Estic realment confús. Aquest mes de maig no era un Mes de Tradicions ... i abans per aquestes dates no es feia un Aplec de Cultura d'Arrel Tradicional ... Redéu!! M'han canviat La Ribera per Sanlúcar de Barrameda (dic jo que els efectes de la globalització també han arribat al camp de les tradicions. Opte així perquè l'any que ve es faça una Verbena a Sant Isidre, com a la Villa y Corte, que, a més, també cau en maig).
Aneu, aneu ... Menys romeries i més Dansaes, o com deia aquell "menos samba i mais traballar".

Anònim ha dit...

M'ha encantat el comentari de sinpecao'...

Anònim ha dit...

(Cada vegada vegada em done més comte, que a la gent d'aquest poble sòls ens falta fer com antigament, traure la cadireta a la porta de casa, i no fer rés més que criticar a tot el que passa) Pareix que tot allò que es faça a al poble per molta gent o per poca, ha de ser jutjat.

En açò no vull dir que no estiga a favor o en contra de moltes de les coses que es diguen ací. Criticar l'anjuntament és molt obvi sempre que facen coses mal, ja que estan ací per al bé del poble. Però que també tingam que criticar a nosaltres mateixa per tot allò que fem o deixem de fer?, i alguns comentaris estil inquisidors i tot...

Per a mi no es criticable que facen una romeria gent del poble, PER A MI ES CRITICABLE QUE ENCARA HI HAJA GENT DEL POBLE QUE NO ARREPLEGUE ELS EXCREMENTS DELS SEUS ANIMALS, per exemple.


seguidor de gamieta

Anònim ha dit...

me pareix perfecte que s´importe la festa rociera, sinonim de "treball" (jeje), on la gent de pasta está un mes a la bartola. No me extraña que el nostre govern no haja tardat molt en implantarla.

Anònim ha dit...

Posats a festejar les coses "tradicionals" (encara que les tradicions i els collons són per a les ocasions...), propose al nou ajuntament en aquest furor fester recuperar "les majoretes" que circulaven per la fira quan jo era nano i Franco encara plantava fava i anaven precedides (les majoretes, no Franco) per les bandes de tambors i cornetes, i hi havia la reina de les festes i uns pocs, ben pocs, anaven a les festes dels Jocs Florals. Això! Reinstaurem el Jocs Florals i així el nostre orador VRG tindrà ocasió de lluir les seues dots oratòries i que les xiquetes de les majorets desfilen amb la faldilla curta que per això estan i... qui tinga cavall que el traga al carrer i qui no que es fota i si Berlanga encara té cinta per gravar que vinga i que ho grave també i que en el Patronato (perquè a l'ajuntament actual hi ha molt de maristot) tornen a donar els premis del catecisme i caramels de pinyons i que déu ens pille confessats.

Anònim ha dit...

Senyors i senyores, ja esta be d'hipocresies i voler aparentar el que no se es i fer tant la ma. Si som aconfesionals o som per a tot, si volem fomentar la integració es fomenta i que s'acepte la pluralitat de cultures. Si volem pontenciar i fer events culturals es fan... pero atents, la cultura va mes llunt de la religió i els bous. a més si cultura es pasejarse pel carrer amb la música a tota pastilla, fent jaleo, cantar i pegar-li a la misteleta propose que ens en anem de botello total en la base es el mateix

Anònim ha dit...

No que el botellot està prohibit!!

Anònim ha dit...

la derecha dura se ha istalado en Algemesi, la D. Manuel Fraga la de los tirantes con la bandera nacional en el rocio. la derecha que nunca se ha ido, simpre latente,la derecha de misa 12 luego vermut, antes en el cocodrilo ahora en el burladero,
la derecha cacique, la derecha que no gobierna desde la mayoria la que gobierna desde el rencor, la que no perdona, y piensa que con ir a misa y terner el brazo incorrupto (no el de ellos )el de santa Teresa muy cerca son mejores.

Anònim ha dit...

Pense que si a ningu li van traure ningun ull ni li enfonaren alguna costella pues esta ven fet la romeria si lo q es tracta es de un dia q no se treballa de pasar-ho lo millor posible.
que la vida son 4 dies

Anònim ha dit...

ian altres tipus de violencia que fan mes mal que la fisica.

Anònim ha dit...

L'ÚLTIMAS DE J.V. MARAVILLA (IPA) AL NOU BERCA DE JUNY DE 2008:

Crear zones d'oci per als animals... En fí... Us podeu creure que és de les poques persones que m'ha deixat sense paraules? No tinc res més a dir sobre la seua política. Això si, quan me doneu un full per signar una petició popular de treure-lo fora de l'Ajuntament abans de 2011 jo signe el primer. I darrere de mi tots els que sentim vergonya de tindre poc més de 20 anys i que la política de joventut siga "anem a fer zones d'oci".

Anònim ha dit...

mu mu mu fuerte!!!
el nostre ajuntament trebala per fer una romeria rociera, i no es preocupa per a res del q s'anomenava anteriorment MUSICAT!!!
Es el q estem conseguint en el govern dels Riquets del poble!! q la cultura q havia fet tindre nom a un certamen com aquest se la pasen per on els pareix!!!

pd. hi ha molta gent jove esperant la zona d'oci q diu tant el senyor maravilla, el wifi municipal... molt poca vergonya es el q tens Pedrassa!!! q eres capaç de no saludar pel carrer, i despres quan vas de comitiva pensar q estem es jovens super contents de vore a algu com tu ahi!!saps fer molt be el ninot amb els del PP

Anònim ha dit...

quiero ver fotos del rocio,y al alcalde gandose su sueldo de 24 horas.

Anònim ha dit...

no culpeu a Pedrasa per lo que no fa, tots sabem qui es el culpable. Pero pedrasa tendria que dimitir o eixir de ixe forat, ya que no pot fer res, no el deixen

Anònim ha dit...

Però algú esperava que Pedrasa fera alguna cosa de profit com a regidor?

Anònim ha dit...

Açi tots mos estem sebant en pedrassa i tampoc deu de ser aixi, ¿ell q es el cap de turc? el q te q pagar tot lo q façem els demes estem molt confundits, q tot no siga en contra de pedrassa repartim culpes q tots sabem q ell no es el culpable.

Anònim ha dit...

Tens tota la rao ell no es el culpuble. Ell no enganya a ningu, els culpables son tots els que el votaren

Anònim ha dit...

Es carreguen l'APLEC DE CULTURA D'ARREL TRADICIONAL però "astaquen" la cosa esta...

Penseu que tot és posar-se. Ja han canviat la petanca pel golf... esport amb molta tradició a València!

Anònim ha dit...

MOLT DE ROCIO PERÒ EL DISSABTE AL TEATRE EN L'ACTE DEL CANT D'ESTIL I LES ALVAES NO HI HAVIA NINGÚ DEL AJUNTAMENT.... UNA VERGONYA MES GRAN VORE EL RECOLÇAMENT QUE ES FA EN AQUEST ACTES.

ARA SEMBLA QUE ES MÉS INTERESANT RECOLÇAR ACTES COM EL ROCIO QUE FOMENTAR EL NOSTRE CANT D'ESTIL I LES ALVAES.

FORASTERS VINDRÁN QUE DE CASA ET TIRARAN.

Anònim ha dit...

hem de recuperar la xopera de rumanos i gentola ! si es a base de romeries o a base de ficar mes policia...
que vaja la poli i se fique a demanar documentacions, seguros dels cochasos que porten, impost de circulacio...
carril bici a la xopera, passeig iluminat i ruta "colesterol" ja !!! volem un cami com el de Alzira-Carcaixent que vaja a la xopera !!!

Anònim ha dit...

A mi el que m'agradaria és "netejar" el poble de "gentola" com l'autor de l'anterior anònim, però que ell mateix parlant/escrivint es dóna a conéixer: un "racista"

Anònim ha dit...

el alcalde no tinge res que vore en la romeria,simplement va anar

Anònim ha dit...

La romeria era en honor a nuestra patrona "la mare de deu de la salut", era domingo dia de descanso estaba invitado TODO el pueblo, fue quien quiso y cada uno se pago su comida y bebida, no se hizo daño a nadie, pero estos nacionalistas lo tiene que criticar todo.
Esperemos que el año que viene se vuelva a repetir, sin tantas criticas, la politica es otra cosa y gracias a todos los que participaron en la romeria, fue una pasada, duela a quien duela

Anònim ha dit...

que vergonya, que per criticar al nostre alcalde, aprofiten de cualsevol event que es fassa