divendres, 16 de maig del 2008

A fer pinya

El dissabte es farà la plaça major la IX Trobada de Muixerangues. En aquesta ocasió els grups que participaran són els Sagals d'Osona, La Jove Tarragona, la Muixeranga d'Algemesí i la Nova Muixeranga. Des de la primera edició, aquesta trobada de Muixerangues ha sigut un esdeveniment únic que ha possibilitat que els algemesinencs puguen gaudir de les torres humanes que es fan en molts dels altres territoris. En aquesta trobada hem tingut l'oportunitat de vore a les colles catalanes que alcen les torres més espectaculars, i també a altres colles que ens han oferir construccions humanes molt originals.

Però , a banda de l'espectacular quadre que suposa la contemplació de les torres, les trobades també han servit per a crear vincles d'unió entre els diferents pobles que mantenim viva aquesta tradició de fer torres humanes. I també, com un xicotet homenatge al nostre poble que ha sabut mantindre i dignificar aquesta tradició.

Per cert, no puc deixar de banda el fet que enguany la trobada de Muixerangues, es troba dins del que el nou govern ha anomenat Un maig de tradicions.(que ningú oblide la "d"). Per als que segueixen la vida cultural d'Algemesí aquest és el nou canvi de camisa d'un festival que va començar ja fa anys que es coneixia com Musicat que va començar l'any 1994 i que es va fer durant més de 10 anys i que va portar al nostre poble músics com Carlos Núñez, Kepa Junkera, Mayte Martín, Belén Amaya, Luar na Lubre o Carmen París. Però, quan el festival ja tenia un cert nom, els polítics de torn amb les seues ganes d'atribuir-se noves glòries van tirar per terra tota la feina feta. La primera dentellada va ser en la darrera legislatura, quan estava el Bloc en Cultura i van decidir soterrar el nom de Musicat i posar-li L'Aplec. I a gastar-se diners fent publicitat i a perdre tota la inversió de prestigi d'anys que s'havia fet abans. Com ja hem dit en moltes ocasions les persones intel·ligents saben aprofitar la feina ben feta, i aportar noves coses, enlloc d'eliminar. Però, com sembla que el festival no estava prou marejat, i amb l'entrada del PP ara es torna a tirar per terra tot i i a començar de nou posant-li el seu granet de sorra que porta com a títol: Un maig de Tradicions.... una nova imatge, un nou nom, per acabar fent el mateix que els últims anys. D'ací uns quants anys, si canvia el pol´tic li posarà un altre nom i a seguir funcionant. Per sort, açò no s'aplica a tot i el nom del poble no es va canviant també cada 4 anys...

Però, deixem aquesta manipulació política de banda i ens trobem demà a la plaça major a esborronar-nos escoltar la melodia de la Muixeranga, perquè encara que no es participe en cap de les colles muixerangueres d'Algemesí, anar demà com espectadors a la plaça major és també una forma de fer pinya.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Sí, efectivament el nom de les coses és el símptoma més visible dels canvis polítics: la toponímia (recordem el múltiples noms de l'actual plaça de l'Ajuntament de València). Però jo només voldria matissar que allò del MUSICAT tampoc era cap ganga. En aquells temps feliços del PSOE, ningú no es plantejava la pasta que valia tot allò, i si tota la pasta anava a parar a les butxaques merescudes.
Amb uns presupostos com aquells era fàcil portar KEpa o qui fóra. Si s'ho hagueren proposat hagueren portat al Julito Iglesias. Però la reflexió seria: de debò Algemesí podia pagar-se el millor festival de música ètnica del País o de l'Estat. I sobretot ho necessitava? Ho necessitàvem? De què va servir tot allò? No haguera resultat més econòmic pagar l'entrada i el viatge als quatre interessats en aquella música? En aquells anys també hi havia els qui es feien la foto i, ah!, esgataven també una bona pasta en la publicitat.

I canviant de tema, algú em pot explicar perquè és tant precís que a Rúsia o on siga sàpien que ací fem muixerangues? O és que algú té ganes de viatjar i que li ho paguem entre tots?

Anònim ha dit...

El comentari anterior té raó en això de la pasta que costava el Musicat i que hi havia determinades persones, sobretot en els últims anys del festival, que es dedicaven a fer-se la foto i a cobrar molts diners per portar el mateix. Però, això són cicle i cal saber "canviar-se o morir". El problema és que desprès d'anys d'inversió en el nom de Musicat (per a mal o per bé, però ja s'havia fet) va arribar el Bloc, amb el consentiment del PSOE, i va donar les claus d'aquests festival a un altres que en aquell moment també tenien ganes de fer-se la foto i anar pel poble mirant per damunt del muscle a la resta. Ara, eixa pilota d ela prepotència està en un altre terrat i aquells que aquells anys anaven en eixe plan han tingut que tornar a xafar la terra. La vida dóna lliçons impagables.

Per un altra, puc estar d'acord en el tema de la reorientació del festival, però mai en el canvi de nom desprès del que costa guanyar-se un cert nom. Un exemple el teniu en el Cotif de L'Alcúdia. És un bon espill d'una activitat que porta molts anys i que es fa a un poble més menut que Algemesí i que s'ha guanyat un nom internacional. Ha sabut trobar el seu lloc i ha aprofitat per a potenciar el poble. Segur que en la seua trajectòria ha passat per anys millor i pitjors però sempre manté el nom i un criteri semblant.

Anònim ha dit...

Altra vegada a voltes amb el passat. Que si el Bloc, que si la Llibreta, que si la propaganda... I jo continuo preguntant-me si realment ens fa falta propaganda. Va a millorar la nostra qualitat de vida? Ens donaran milions per a la festa de la Mare de Deu? Subvencionarà la UE el bous? O l’allipebre? O VR aconseguirà el mercat a 0 €? Efectivament. Crec que de totes maneres quan ens diguen que són de Rússia, nosaltres contestarem: “ Muy buena la ensaladilla russa”
L’Espectador.

Anònim ha dit...

GAMIETERS:
Xè Gamieters, teniu oblidat al regidor PEDRASSA, a vore si li pegueu un altre toc que al xic li agrada ser mediàtic... Perquè molt de maig de tradicions i l'única activitat que es fa des de la regidoria de joventut es cedir el local per a fer monyos de fallera.

Sra. Beatriz:
¿QUAN ENS VAN A OBRIR LA BIBLIOTECA PER A ESTUDIAR?

Sr. Palop:
¿QUÈ TÉ PREVIST PROGRAMAR PER ALS JOVES? ¿COM VA A SABER QUINES SON LES NECESSITATS I INQUIETUTS DELS SEUS CONCIUTADANS JOVES?

Sra A. Lluch:
¿QUÈ HA PREPARAT PER ALS JOVES EN LA FIRA? ¿HI HAURÀ ACTES PARALELS MUSICALS PREVIS A LA MARE DE DÉU PER ALS JOVES COM EN TOTS ELS POBLES ENGUANY?

Sr. J.R. Maravilla:
GO HOME!

Anònim ha dit...

Hace un año de la llegada del partido popular al gobierno de Algemesí
Un año de cambios de caprichos y sueldos, auque yo no hablare de los grandes sueldos de mis gobernantes y si de los cambios,
Si que han cambiado la plec por tradiciones
la feria medieval por modernista
paso a desnivel con coches por la de sin coches
la llegada de los Reyes magos en helicóptero
Las misas y procesiones religiosas por misas y procesiones institucionales
Los adoquines por asfalto
La zona de estudio de la biblioteca por la del teatro
Los trazos por ideas
Casa de la juventud. por casa de de que?……

Por no seguir….

A si, lo demas igual día de la bicicleta, volta a peu, todo igual,
Menos su sueldos que no voy a hablar

Y por no cansar mas, en el norte tienen el capricho de Gaudi, aquí tenemos el capricho de VR el mercado

No hay ideas nuevas?

Anònim ha dit...

...i lo ke te rondaré morena...

Anònim ha dit...

Em comenten uns amics que la merdega del carrer Cervantes es va a quedar així. Espere que soles siga que sels acava el asfalt a mitjan asfaltà, sino es aixina, no deurien tocar res mes i estar-se quetets xq si aixó es dedicació plena menys mal que no treballen a mitja jornà

Anònim ha dit...

Més que "bombos mutuos" folklòrics caldria que, d'una vegada, es declare la Festa de la Mare de Déu Bé d'Interés Cultural. A vore si estos que ara manen ho arreglen.

Anònim ha dit...

a l'ultim anònim se li veu el plumero

Anònim ha dit...

rectifique, a l'ultim no, al PRIMER

Anònim ha dit...

Deixeu de clavarse en els cosejals d áquest poble,en lo que faran i deixaran de fer,perque lo que tinguen que fer ya heu faran ells.Ademes en contestacio per a lo que es te que fer per als jovens si fora per mi res.Son uns desagraits,i només amb ganes de maldat,nomes per passetjarse per varies pajines de internet donen ganes de vomitar.No pots montar res perque no acudeixen i si o fan amb ganes de maldat

Anònim ha dit...

Mort a la joventut!!!
Drogadictes i borratxos!

Viva el maaal, viva el capitaaaal!

El ke hi ha ke llegir...vaya toalla!

Anònim ha dit...

Per la contestacio que as fet,deus de ser jove.Ami em donaría vergonya grabar eixos vidiets en el mobil.Em refereisc a un que e vist recientment,com una pinya de jovens es dediquen a tirar merda en un parc public i despres es dediquen a grabar l mateixa bruticia.Aixó si que es vergonyós i damunt es creuen que fa gracia.Aixó com moltes coses,la joventut de hií en día no valora res,només fer el gamba.

Anònim ha dit...

Pero sempre s'ha dit que UN NO NAIX ENSENYAT.
Quan jo tenia 18 anys ja erem tots uns perduts i ara que en tinc 24 mire els de 18 i no hi ha ni punt de comparació,dona ganes de plorar.
Aquesta gent ha tingut facilitats per a tot i si han fet algo mal no se'ls ha castigat.Per això no li donen el valor i la importància a les coses com cal.I el passotisme és total fins arribar a atentar contra la vida dels essers vius. La majoria no tenen metes en aquesta vida, viuen el dia dia sense pensar en que poden tindre un futur millor que el que tenen ara i trien els camins curts i fàcils.